UN NOU VAL DE AMENINȚĂRI HIBRIDE ÎN DOMENIUL SECURITĂȚII INFORMAȚIILOR: CUM POATE SUPRAVIEȚUI REPUBLICA MOLDOVA?

Un nou val de amenințări hibride a devenit parte integrantă a realității actuale care a lovit Republica Moldova ca una dintre consecințele sau rezultatele invaziei pe scară largă a Federației Ruse pe teritoriul Ucrainei. Din nefericire, atacurile hibride masive la care a fost supusă țara noastră au devenit subiect de discuții aprinse, diviziune a societății, frică, ostilitate și discordie în rândul populației civile. Dacă identificăm problemele cheie în acest domeniu, atunci probabil ar trebui evidențiate următoarele:

  • Avertismente false despre bombe care au inundat literalmente Republica Moldova, în special, capitala. Un exemplu sunt avertismentele care au avut loc în aeroportul internațional din Chișinău, lângă clădirea Curții Supreme, în centre comerciale. Desigur, toate acestea provoacă frică, discordie, nemulțumire și seamănă îndoieli cu privire la capacitatea structurilor de putere de a răspunde în timp util la astfel de atacuri și dificultăți în domeniul securității naționale și al menținerii acesteia;
  • O altă problemă care a devenit un fel de manifestare a unei noi runde de amenințări hibride o reprezintă încercările de atacuri cibernetice asupra sistemelor informaționale de importanță națională (în special, pe portaluri și platforme informaționale. Un exemplu sunt atacurile din august, care în 72 de ore a dus la dificultăți de funcționare a peste 80 de portaluri de informații ale statului nostru). Desigur, acest lucru provoacă din nou frică, anxietate și necesită acțiuni mai coordonate ale mass-media în cooperare cu serviciile de securitate și structurile instituționale pentru a contracara riscurile și amenințările.Acest lucru nu este ușor, deoarece aceste atacuri provin de la diferite adrese IP din diferite state. Prim-ministrul a remarcat în declarația sa că acest lucru privește, în primul rând, Federația Rusă și Republica Belarus. Sensibilitatea față de războiul informațional al Federației Ruse este tipică și pentru statul nostru.
  • În identificarea problemelor, ar fi corect să se constate o creștere bruscă a narațiunilor informaționale de dezinformare, care se referă la războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei, Ucrainei însăși, ucrainenilor, care vizează publicul de limbă rusă, regiunile de limbă rusă. Scopul unor astfel de narațiuni de dezinformare este de a sprijini acțiunile Federației Ruse, de a forma o imagine pozitivă a Rusiei în ochii susținătorilor săi. Trebuie remarcat faptul că, în cea mai mare parte, acest lucru este posibil deoarece ideea Rusiei însăși și imaginea Rusiei în aceste regiuni, de fapt, nu s-au schimbat de la începutul războiului rusesc împotriva Ucrainei, care a fost continuă de opt luni lungi acum.

Această problemă necesită acțiuni și soluții coordonate în timp util. Dacă vorbim de îmbunătățirea structurilor de contracarare a sistemelor informaționale, atunci este important să dezvoltăm proiecte educaționale, alfabetizare informațională, pentru a ține pasul cu tendințele tipice la nivel global și pan-european. Vedem că Uniunea Europeană și-a înăsprit politica de dezinformare în acest an. Republica Moldova ar trebui, de asemenea, să sporească măsurile de răspuns, să îmbunătățească mecanismele de verificare a faptelor, care ar trebui să devină parte integrantă a reacției actuale a autorităților la oportunitățile de îmbunătățire a acțiunilor din sfera media, cooperarea strânsă între autoritățile de putere, structurile securității informației, securității cibernetice, precum și cetățenii Republicii Moldova, care ar trebui să fie mai rezistenți la amenințările hibride și să verifice informațiile. Acest lucru este extrem de important în era digitală de astăzi.