Participarea Republicii Moldova la reuniunea miniștrilor de externe NATO la București

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu participă în perioada 28-30 Noiembrie 2022 la reuniunea miniștrilor de externe NATO la București. Conform orarului evenimentului, Nicu Popescu va participa la ședința Consiliului Nord-Atlantic pe data de 30 Noiembrie alături de șefii diplomațiilor din Ucraina, Georgia, Bosnia și Herțegovina, Suedia și Finlanda.

Prezența ministrului moldovean de externe la această reuniune este o continuare logică a deschiderii politice, pe care o manifestă NATO față de Republica Moldova urmare a summit-ului de la Madrid din luna Iunie 2022.

Pentru statul nostru invitația de a participa la ministeriala NATO are o semnificație și o utilitate deosebită, mai ales în contextul ultimelor evenimente generate de războiul din Ucraina, care au vizat direct securitatea energetică a statului.

Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg a declarat în cadrul conferinței de presă pre-ministeriale că Bosnia și Herțegovina, Moldova și Georgia, sunt supuse presiunilor rusești în moduri diferite. Iar la reuniunea dată vor fi întreprinși pași adăugători pentru a proteja independența și a întări abilitățile acestor țări de a se apăra.

Trebuie menționat, că oficiali de la NATO au vociferat în mai multe rânduri angajamentul de a ajuta Republica Moldova de a-și construi reziliența, obține independența energetică și de a sprijini țara noastră în vederea consolidării capacității de apărare prin dezvoltarea capabilităților militare critice.

Republica Moldova trebuie să utilizeze această oportunitate pentru a spori cooperarea cu NATO prin intensificarea substanțială a dialogului politic. De asemenea, să folosească această platformă de discuții pentru găsirea soluțiilor ce țin de reziliența energetică a Republicii Moldova în contextul atacurilor Rusiei asupra rețelelor de energie electrică Ucrainene și a reducerii semnificative de cantități de gaze naturale livrate Moldovei.

În aspect militar, țara noastră trebuie să solicite de la NATO asistență practică pentru consolidarea și dezvoltarea capabilităților militare prioritare, în special, în domeniul apărării anti-aeriene, capabilităților anti-tanc, mobilitate și avertizării timpurii.

Este important să menționăm, că Moldova de regulă nu este invitată la ministerialele NATO, iar invitația de anul acesta denotă un interes sporit demonstrat de ambele părți pentru consolidarea cooperării pe segmentul securității și apărării.

Reamintim că NATO și Republica Moldova cooperează în cadrul Parteneriatului pentru Pace, iar domeniul de cooperare cuprinde atât asistența oferită de Alianță pentru Republica Moldova cât și contribuția Moldovei cu forțe militare la operația de pacificare din Kosovo (KFOR).