Interesele Federatiei Ruse promovate de oligarhii fugari și impactul pentru securitatea națională

Ilan Șor, liderul Partidului „Șor” a devenit vârful de lance al Federației Ruse și a cercurilor oligarhice în lupta pentru a prelua din nou puterea politică în Republica Moldova. Deși, nu o spune direct, în ultimul său mesaj, Șor se arată gata să schimbe puterea de la Chișinău inclusiv prin lovitură de stat.

Într-o postare video recentă pe rețelele de socializare liderul partidului politic „Șor” a îndemnat populația Republicii Moldova să iasă în număr masiv la protestul din data de 6 Noiembrie 2022 cu scopul de a prelua puterea politică de la actuala guvernare.

Șor în mesajul său blamează partidul de guvernământ pentru costurile înalte la energie și afirmă că PAS generează riscul că la un moment vor fi deconectate electricitatea și gazul natural în toată Moldova. De asemenea, “politicianul” învinuiește PAS-ul că a vândut țara Vestului.   

Liderul partidului “Șor” amenință că va fi organizat un tribunal popular, care va judeca actualii lideri politici pentru că au adus locuitorii Republicii Moldova în pragul sărăciei și pentru că intenționează să aducă războiul în Moldova.   

Totodată, Ilan Șor afirmă că partidul “Șor” reprezintă relații stabile și prietenești cu Federația Rusă, pe care o numește partener strategic, iar datorită acestui fapt ei vor reuși să aducă costul gazului natural la 4 lei pentru un m3 și costul unui kW de electricitate la 1 leu.

În aceeași ordine de idei Șor afirmă că va asigura pensii mari, o viață bogată fiecărui locuitor și o piață de desfacere pentru toți producătorii agricoli din Republica Moldova.

De menționat, că în mesajul său Șor folosește sintagma “Noi” în loc de partidul Șor, astfel creează percepția că mișcarea a devenit populară și nu mai este doar a membrilor și susținătorilor partidului “Șor.”

Prin urmare, asistăm la o încercare de manipulare a opiniei publice cu scopul preluării puterii politice în Republica Moldova. Iar pentru a reuși, Ilan Șor folosește pe larg instrumente de dezinformare, segmentul țintă fiind pe de o parte, păturile vulnerabile ale populației, iar pe de altă parte, partidul PAS și Maia Sandu, pe care îi etichetează ca fiind capul tuturor relelor, ce se întâmplă acum în Moldova.  

De remarcat, că liderul partidului Șor în mesajul său se poziționează deschis de partea Moscovei. Cel mai probabil, aceasta se întâmplă din cauza sancțiunilor impuse de SUA dlui Șor, partidului și soției acestuia. Astfel Șor s-a văzut nevoit să fie de partea Kremlinului, fiindcă aceasta este unica alternativă de a scăpa temporar de justiție.

Conisderam că o răsturnare a puterii de la Chișinău prin lovitură de stat este puțin probabilă, dar sunt necesare actiuni mai hotărâte si coerente pentru preveni rea crearii condițiilor precoce pentru consolidarea unei mase critice de populație potentă să producă o schimbare a guvernării. Lucru, care ar putea duce la deturnarea parcursului European al Republicii Moldova si ar avea impact negativ asupra securitatii nationale.