Co-fondatoarele Platformei au participat la o serie de ateliere privind securitatea și stabilitatea regională

În perioada 03-06 noiembrie 2022, în Austria, au avut loc o serie de ateliere privind securitatea și stabilitatea regională, ateliere organizate de Grupul de studiu al consorțiului PfP și Academia Națională de Apărare a Austriei.

Co-fondatoarele Platformei pentru Inițiative de Securitate și Apărare, Elena MARZAC și Sanda SANDU a participat în cadrul atelierilor.
Totodată, Elena Marzac a prezentat provocările de securitate ale Republicii Moldova, percepțiile cetățenilor asupra problemelor de securitate, războiul din Ucraina și impactul pentru securitatea națională și umană, ce poate face Republica Moldova pentru a se asigura mai bine, cum ar putea Chișinăul depăși/adapta statutul său actual de neutralitate constituțională pentru a permite o cooperare mai largă în domeniul securității și apărării cu alte state.

În marja evenimentului a avut loc lansarea Manualul „Înțelegerea mediului informațional contemporan” al Consorțiului PpP de Academii de Apărare și Institutelor de Studii de Securitate și Academiei Austriace de Apărare. Sanda Sandu și Elena Marzac au contribuit la manual cu un studiu despre „Rolul comunicării strategice în combaterea dezinformării. Cazurile Moldovei, Ucrainei și Georgiei”.

Ideea acestui Manual a luat naștere din una din recomandările de politică emise în urma celui de-al 16-lea workshop al RSSC SG al Consorțiului PfP al Academiilor de Apărare și al Institutelor de Studii de Securitate, care consta în: crearea, cu asistența voluntarilor din Consorțiul PfP, a unui Curriculum de referință privind alfabetizarea media, subliniind impactul tehnicilor moderne de comunicare și al rețelelor sociale asupra biologiei umane, psihologiei și comportamentului. Scopul fiind creșterea gradul de conștientizare a mass-media ca instrument de război hibrid și a modului de a construi rezistența față de aceasta la nivel individual.
După trei ani de muncă la acest manual, acesta este un mare succes și un instrument valoros pentru studenți și profesori în mass-media, marketing, politică și relații internaționale.

Vă invită să lecturați manualul aici: https://lnkd.in/eAUNc6cd