Ministeriala NATO din noiembrie 2022 – rezultate pentru Republica Moldova

Concluzia principală pentru Republica Moldova în urma ministerialei NATO de la București este conștientizarea Aliaților că este mult mai important să susțină țările partenere acum, decât să vadă lucrurile luând o traiectorie greșită ulterior, așa cum a fost în cazul Ucrainei.
Această afirmație a fost vociferată la conferința de presă după încheierea reuniunii de către Secretarul General NATO Jens Stoltenberg. Domnul Stoltenberg a mai declarat că NATO va crește sprijinul oferit Republicii Moldova, Bosniei și Herțegovinei și Georgiei prin intermediul pachetelor de asistență adaptate și ajustate pentru fiecare țară în parte. Acestea vor conține asistență pentru consolidarea capacităților de apărare, desfășurarea reformelor și pentru instruire în vederea întăririi instituțiilor de securitate și apărare.
Esența declarației Secretarului General NATO este una, care denotă o schimbare esențială în interacțiunea Alianței cu partenerii, cel puțin la nivel declarativ. De regulă, NATO acționează foarte precaut când este vorba de a acorda asistență militară țărilor partenere, mai ales fostelor republici din URSS, pe care Rusia le consideră sfera sa de influență.
Agresiunea neprovocată a Ucrainei de către Rusia, care a cauzat multiple pierderi de vieți omenești în rândurile civililor și a scos în evidență costurile enorme a unui război la scară largă pentru toți actorii internaționali, face Alianța să-și schimbe fundamental poziția și să consolideze capacități credibile de reziliență, și descurajare în țările partenere.
În aceeași ordine de idei, șeful diplomației moldovenești, Nicu Popescu prezent la reuniune a declarat că Republica Moldova face față mai multor provocări și amenințări urmare a războiului din Ucraina. De aceea, în pofida statutului de neutralitate Moldova, “care nu înseamnă demilitarizare și izolare pe plan extern, ci capacitatea de a ne proteja cetățenii, asigurând pacea și siguranța acestora”, va continua să-și consolideze capacitatea de apărare inclusiv cu sprijinul NATO.
Republica Moldova trebuie să solicite de la Aliați asistență militară practică în vederea consolidării capabilităților critice necesare pentru contracararea amenințărilor generate de către Federația Rusă și dezvoltarea unei capacității credibile de descurajare.
Reamintim că Alianța Nord-Atlantică a invitat în premieră Republica Moldova la reuniunea miniștrilor de externe ale țărilor membre, desfășurată în perioada 29-30 noiembrie 2022.