Decretele lui Putin și efectele asupra cursului războiului din Ukraina.

La data de 19 Octombrie 2022 președintele Rusiei Vladimir Putin a emis două decrete prezidențiale, prin care a decretat stare de război in regiunile ocupate, Herson, Zaporojie, Luhansk și Donețk. De asemenea, a instituit stare de alertă ridicată în unele regiuni din Rusia centrală și cele care sunt nemijlocit la hotar cu Ukraina,. Aceste acțiuni au stârnit numeroase dezbateri vis-a-vis de intențiile reale ale lui Putin. 

– fără îndoială starea de alertă ridicată și starea de razboi decretate de președintele rus sunt cauzate de succesele Ukrainei pe câmpul de luptă. Chiar și cu mobilizarea parțială încheiată, lovirea infrastructurii critice și a civililor în Ukraina cu rachete de croazieră și drone iraniene, Putin nu a reușit să curme voința ucrainenilor de a lupta. Mai mult ca atât, forțele Ukrainene continuă să se pregătească de o ofensivă de amploare în Herson și în Luhansk. Conform declarațiilor comandantului grupării forțelor ruse în Ukraina, generalul Surovikin, situația este complicată și posibil sa fie necesar de luat decizii dificile, făcând aluzie la evacuarea Hersonului. Astfel, Surovikin pregătește informațional publicul rus de o posibilă retragere a armatei ruse din unele teritorii ocupate și pierderi teritoriale considerabile. 

– În acest context, acțiunile lui Putin trebuiesc privite ca o continuare a mobilizării declarate anterior. Scopul președintelui Rusiei este să constrângă populația rusă să participe la acțiunile de luptă și să impună o realitate nouă, cea a războiului, în care sunt implicați absolut toți: armata, populația și economia.

– Noua realitate devine mai dură pentru ruși, cu mai multe obligațiuni și mai putine drepturi. În regiunile din Rusia vizate de decretele lui Putin autoritățile au împuterniciri mult mai mari, inclusiv de a impune agenții economici să lucreze pentru necesitățile armatei. Totodată, folosindu-se de aceste împuterniciri autoritățile ruse de ocupație au declarat mobilizare generală în regiunile Ukrainei recent anexate. Adițional, sub pretextul decretelor, regimul de la Moscova va impune noi limitări la drepturile și libertățile populației Rusiei. 

– În același timp, autoritățile de ocupație rusă au început evacuarea Hersonului. Civilii sunt obligați să plece în alte regiuni ale Rusiei. Astfel are loc relocarea forțată a populației. Acest fapt a generat speculații ca Putin s-ar fi pregătit sa utilizeze arme nucleare. Însă ipoteza dată este respinsă de mai mulți analiști militari, care susțin că riscul de utilizare a armelor nucleare în Herson este foarte scăzut din cauza că se aduc în masă trupe militare ruse din cadrul noilor mobilizați. Acest lucru demonstrează intenția de a continua lupta convențională.

În concluzie putem spune că toate acțiunile lui Putin arată la continuarea efortului de escaladare a războiului. Autoritățile ruse intenționează să lupte aprig pentru regiunile deja ocupate, iar valul de soldați nou mobilizați de calitate proastă aduși în aceste regiuni crește pe zi ce trece. Folosindu-se de pârghiile, pe care le are la dispoziție, Putin va încerca să-și consolideze și mai mult poziția pe plan intern.