„BOALA PĂCII” ȘI EFECTELE EI ASUPRA SECURITĂȚII NAȚIONALE

„Boala Păcii” reprezintă percepția subiectivă că Federația Rusă nu va folosi instrumentul său militar al puterii împotriva Republicii Moldova deoarece Moldova este un stat neutru și pașnic.Această percepțieeste greșită șireprezintă un fenomen foarte periculos pentru securitatea națională.

  • „Boala Păcii” împiedică pregătirea societății pentru contracararea eventualei agresiuni armate împotriva Republicii Moldova. Ea focusează societatea pe alte priorități decât cele de securitate și apărare și distrag atenția și efortul societății de la riscurile existențiale ale Republicii Moldova.
  • Există probabilitatea ca persoane „infectate” să se regăsească și printre factorii de decizie în diferite organizații private și de stat. Aceste persoane uneori iau decizii în baza presupunerii lor subiective că actualmente nu există riscuri existențiale pentru Republica Moldova. În timp, se creează o memorie instituțională deviată de la necesitățile de securitate și apărare.
  • „Boala Păcii” scade șicapacitatea de descurajare a unei eventuale agresiuni armate împotriva Republicii Moldova deoarece un stat în care poporul nu este pregătit pentru confruntare, nu poate afirma că are potențial de descurajare. Din contra, o societate cu voința slabă poate încuraja un potențial agresor. Slăbiciunea provoacă.
  • Actualmente Republica Moldova deja abordează multe dintre aceste aspecte, dar remedierea durează din cauza că securitatea și apărarea nu a fost prioritate. Cel mai important este faptul ca societatea să înțeleagă că suferă de această percepție subiectivă.
  • „Boala Păcii” devine și mai periculoasă din cauza că Federația Rusă are o cultură strategică ofensivă, ceea ce ridică probabilitatea unei confruntări armate. Respectiv, în fața unei confruntări probabile, nu există loc pentru „Boala Păcii” . Societatea trebuie să fie gata pentru a-și apăra Patria.

Atât timp cât Federația Rusă are capabilități ofensive, va exista riscul confruntării militare. Respectiv, percepția subiectivă despre imposibilitatea unei agresiuni armate, reprezintă un fenomen foarte periculos pentru securitatea națională. De aceea, Republica Moldova trebuie să-și intensifice efortul în vederea pregătirii societății pentru apărarea Patriei. Cineva va plăti cu mult mai scump pentru independența, suveranitatea și integritatea Republicii Moldovadacă societatea Moldovenească nu va scăpa de „Boala Păcii”.