Conferința Internațională „Femeile în spațiul cibernetic: importanța incluziunii în strategia de securitate regională și în Republica Moldova”.

Incluziunea femeilor în domeniul securității cibernetice ar putea contribui la reziliența statelor contra atacurilor în domeniu, este concluzia Conferinței Internaționale „Femeile în spațiul cibernetic: importanța incluziunii în strategia de securitate regională și în Moldova”, organizată de către Institutul European de Studii Politice din Moldova (IESPM).

Conferința s-a desfășurată în premieră la Chișinău și avînd drept scop reiterarea importanței incluziunii femeilor în domeniul securității cibernetice, așa cum și nevoia unui număr mai mare de profesioniști se află în ascensiune, în contextul atacurilor cibernetice în creștere.

Evenimentul a adunat peste 80 de participanți/te și a reunit experți atît naționali cît și internaționali, din Statele Unite ale Americii, Singapore, Regatul Unit al Marii Britanii, precum și state membre ale Uniunii Europeane.

Co-fondatoarea Platformei pentru Inițiative de Securitate și Apărare, Elena Marzac, a moderat unul din panelurile conferinței, unde s-a discutat despre schimbările dinamice în contextul geopolitic și modalități de a găsi soluții pentru problemele emergente. Cele mai bune practici și lecții de învățat.

Printre cele mai importante teze regăsite în panelurile de discuții menționăm:

  • Republica Moldova urmează o serie de pași pentru îmbunătățirea securității pe mai multe domenii, unul dintre acestea fiind cel al securității cibernetice. În ultima perioadă, au fost înregistrate mai multe atacuri cibernetice atât la nivelul sectorului privat, cât și a celui public. Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord cu autoritățile țării în vederea perfecționării și dezvoltării securității cibernetice.
  • Securitatea cibernetică a devenit o prioritate pentru tot mai multe țări. În prezent, tot mai multe state își regândesc strategiile naționale, în perspectiva consolidării rezilienței la amenințările cibernetice. Un rol important îi revine diplomației cibernetice, care contribuie la prevenirea conflictelor, atenuarea amenințărilor la adresa securității cibernetice și la o mai mare stabilitate în relațiile internaționale. Iar, consolidarea rezilienței în Europa de Est solicită cooperarea inclusiv cu societatea civilă.
  • Din perspectiva Agendei „Femeile, Pacea și Securitatea”, pilonii strategici care se regăsesc în Rezoluția 1325 a Consiliului de Securitate ONU, dar adaptați la securitatea cibernetică, un rol important îi revine prevenției, în dorința de a anticipa riscurile în domeniu, acțiune care poate fi realizată și printr-o participare mai mare a femeilor în asigurarea securității cibernetice. Deși, numărul femeilor în asigurarea securității cibernetice este de doar 20-25%, acesta crește progresiv în ultimii ani.
  • Actualmente, tot mai multe organizații și companii recunosc și susțin importanța diversității și potențialul extraordinar al femeilor în securitatea cibernetică, de la roluri executive și până la cele de conducere. De exemplu, Organizația Securității Cibernetice Europene și Women4Cyber (Bruxelles) și-a setat drept obiective principale crearea unei comunități puternice prin organizarea instruirilor, ajutor în angajarea în câmpul muncii, educație, suport pentru implementarea politicilor Uniunii Europene și la nivel internațional în domeniu.
  • Prezența femeilor în domeniul securității cibernetice este însoțită de prejudecăți. În același timp, catalizatori pentru femei în alegerea acestui domeniu este preferința pentru tehnologii, dorința de a învăța constant, fiind un domeniu care se dezvoltă cu o rapiditate foarte mare și necesită cu siguranță perseverență pentru cei care o aleg. Actualmente, doar 15% dintre angajații în securitatea cibernetică sunt reprezentate de femei, o nișă ce ar putea fi acoperită prin dezvoltarea unor programe educaționale dedicate.

Amintim că, Institutul European de Studii Politice din Moldova (IESPM) a lansat recent „Women in Cyber” – un program de mentorat la care sunt invitate să participe fetele și femeile din Moldova. Programul de mentorat „Women in Cyber” este o inițiativă dedicată promovării, susținerii și afirmării femeilor din Republica Moldova în acest domeniu, prin instruire, schimb de experiență, acces la platforme motivaționale cu participarea expertelor în securitate cibernetică. Pe parcursul celor patru luni ale programului, femeile vor cunoaște și vor face schimb de informații cu persoane notorii din acest domeniu. Astfel, participantele vor beneficia de cunoștințe noi, se vor inspira din carierele de succes ale mentorelor, vor stabili conexiuni pentru potențiale colaborări de lungă durată etc. Detalii pe womenincyber.md