Despre utilizarea „Bombei Murdare” în Ucraina

La data de 23 și 24 Octombrie 2022 Serghei Șoigu, Ministrul Apărării și Generalul Valery Gerasimov, Șeful Statului Major General al Rusiei, au avut discuții telefonice cu omologii săi din Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Franța și Turcia. Oficialii ruși au declarat că Ucraina se pregătește să utilizeze pe teritoriul său așa numita bombă murdară și să învinuiască Rusia pentru această acțiune. Declarațiile în cauză sunt menite cel mai probabil să divizeze țările membre NATO și să descurajeze ajutorul militar, pe care acestea îl oferă Ucrainei.

  • Ce este o bomba murdară? Este un dispozitiv exploziv, care combină substanțe explozive convenționale cu materiale radioactive în formă solidă, lichidă, sau gazoasă.  Bomba murdară se mai numește dispozitiv de dispersie radiologică. Ea nu este o bombă nucleară.
  • Cum acționează? La explozie, bomba murdară dispersează substanțe radioactive în imediata apropiere, raza de acțiune fiind foarte limitată. Ea prezintă pericol pentru persoanele din proximitate prin expunerea la temperaturi înalte, praf radiologic și schijele provocate de explozia destinată pentru dispersia substanței radioactive.
  • Conform declarațiilor lui Șoigu acțiunea ar avea ca scop o discreditare fără precedent a Rusiei la nivel mondial. Blogerii militari ruși propagă intens pe canalele sale această ipoteză.
  • Unii experți consideră, că de fapt, Rusia planifică o operație sub „Drapel Fals”. Rusia a mai utilizat operații de acest gen în războaiele din Cecenia și Siria utilizând muniții convenționale, sau chimice.
  • Ipoteza că Ucraina ar putea face uz de bomba murdară, este greu de acceptat, fiindcă nu există un raționament logic, care să explice avantajele tactice sau strategice pe care le-ar obține.
  • Nici Rusia nu are nevoie de un pretext special pentru ca să escaladeze și mai tare acest conflict. Conform doctrinei rusești de utilizare a armelor nucleare, Rusia are deja toate argumentele să le folosească, fiindcă “liniile roșii” trasate de autoritățile ruse au fost încălcate de nenumărate ori.
  • Washingtonul a reacționat foarte dur la declarațiile lui Șoigu și Gerasimov, clarificând că orice utilizare a substanțelor radioactive (bomba murdară, sau bombă nucleară) vor avea aceleași consecințe nefaste pentru Rusia.

În aceste condiții, mai mulți experți militari concluzionează că cel mai probabil Moscova efectuează o operație informațională, în care perpetuează și amplifică acest narativ pentru a discredita Ucraina și a reduce sprijinul Ucrainei oferit de partenerii strategici.