Republica Moldova invitată la Ministeriala NATO din Noiembrie 2022

Alianța Nord-Atlantică (NATO) a invitat Republica Moldova la reuniunea miniștrilor de externe ale țărilor membre, astfel demonstrând încă o dată că NATO își respectă pe deplin angajamentul de susținere și sprijin asumat față de țara noastră.

  • În luna Noiembrie 2022 la București va avea loc reuniunea NATO la nivelul miniștrilor de externe, la care au fost invitate mai multe țări partenere. Este vorba despre Ucraina, Georgia, Finlanda, Suedia, Bosnia și Herțegovina și Republica Moldova.
  • Prezența Republicii Moldova la această reuniune este o continuare logică a deschiderii politice, pe care o manifestă NATO față de partenerii săi. Acest angajament este menționat expres în punctul 17 al declarației comune adoptate de către Aliați la Summit-ul de la Madrid, din luna Iunie 2022.
  • În ultima perioadă oficialii de la NATO au vociferat în mai multe rânduri angajamentul de a ajuta Republica Moldova de a-și construi reziliența, spori independența și de a sprijini țara noastră în vederea consolidării capacității de apărare prin dezvoltarea capabilităților militare critice.
  • Republica Moldova trebuie să utilizeze această oportunitate pentru a spori cooperarea cu NATO prin intensificarea substanțială a dialogului politic.
  • În aspect militar, țara noastră trebuie să solicite de la NATO asistență practică pentru consolidarea și dezvoltarea capabilităților militare prioritare, în special, în domeniul apărării anti-aeriene, capabilităților anti-tanc, mobilitate și avertizării timpurii.  
  • Reamintim că NATO și Republica Moldova cooperează în cadrul Parteneriatului pentru Pace, iar domeniul de cooperare cuprinde atât asistența oferită de Alianță pentru Republica Moldova cât și contribuția Moldovei cu forțe militare la operația de pacificare din Kosovo (KFOR).