Tabăra de Toamnă: „Abordarea securității umane în politicile de securitate” ziua I

Astăzi, 2 noiembrie am dat startul Taberei de Toamnă: „Abordarea securității umane în politicile de securitate”, parte a Academiei de Securitate, ediția: „Securitate umană & Femeile, Pacea și Securitatea”.

Scopul taberei de toamnă este de a spori înțelegerea participanților cu referire la reziliență, gestionarea crizelor și managementul riscurilor, avertizarea timpurie, integrarea Agendei Femeile Pacea și Securitatea în politicile de securitate, comunicarea interinstituțională, în timp ce este explorat conceptul de securitate umană și sunt dezvoltate capabilitățile de implementare și promovare a Strategiei securității naționale.

În calitate de participanți/te sunt reprezentanți/te a/ai instituțiilor publice ce au responsabilități din domeniul de securitate și apărare, precum și reprezentanți ai societății civile și mediului academic.

În calitate de invitați speciali ai sesiunii de deschidere au fost: Elena Marzac, expertă pe subiecte de securitate și StratCom, Fondatoarea Platformei pentru Inițiative de Securitate și Apărare; Natalia Albu, expertă pe domeniul Femeile, Pacea și Securitatea și securitatea umană, Directoarea executivă a Platformei pentru Inițiative de Securitate și Apărare; Ștefan Țîbuleac, Șef al Serviciului Consiliului Suprem de Securitate; Edward Inglett, Șef Adjunct al Ambasadei Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în Republica Moldova.

În cadrul primului panel „Securitatea umană: Piloni și aplicații” am discutat despre ce este securitatea umană; care sunt indicatorii care ne permit să evaluăm această stare; cum putem înțelege mai bine cum unele fenomene care ne afectează zi de zi țin de securitatea umană, dar și cum stăm la capitolul securității umane în unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului. Panelul a fost facilitat de experții Natalia Albu, expertă pe domeniul Femeile, Pacea și Securitatea și securitatea umană, Directoare executivă, Platforma pentru Inițiative de Securitate și Apărare și Ion Manole, Director executiv, Asociația Promo-LEX.

„Managementul riscului” a fost subiectul celui de-al doilea panel de discuții. Panel în care, șeful Serviciului Consiliului de Securitate al RM, Ștefan Țibuleac ne-a prezentat o metodologie practică de analiză a riscurilor și cum participanții o vor putea aplica cu ușurință în sectoare lor de interes. Iar Valentin Cioclea, șef al Inspectoratului de Management Operațional din cadrul Ministerului Afacerilor Interne al RM ne-a vorbit despre care este procedura internă de gestionare a riscurilor în cadrul Ministerului și cum procedurile și practicile stabilite îi ajută să facă față la diferite provocări. La fel, în cadrul acestui panel, expertul Vitālijs Rakstiņš, consilier pe subiecte de reziliență în cadrul Ministerul Apărării al Republicii Letonia ne-a vorbit despre exemplul Letoniei la acest subiect și cum Republica Moldova ar putem prelua bunele practici.

Un subiect extrem de actual și important, a fost abordat în cadrul panelului trei și anume: „Principiile Rezilienței”. În cadrul acestui panel, participanții au avut șansa să discute cu doi experți internaționali: Vitālijs Rakstiņš, consilier pe subiecte de reziliență în cadrul Ministerul Apărării al Republicii Letonia și Rufin Zamfir, expert pe identificarea, combaterea și prevenția amenințărilor hibride, Director de program, Global Focus Center (România). Ce este reziliența și cum poate fi asigurată, de ce avem nevoie ca societatea să fie rezilientă, mai cu seama la subiecte ce țin de securitate și apărare, cum poate fi evaluată această reziliență dar și ce bune practice putem utiliza în acest sens, de la țări precum România și Letonia.

Am încheiat ziua prin realizarea unui exercițiu practic, în care participanților le-au fost atribuite diferite roluri, prin perspectiva cărora au avut de rezolvat o situație de risc din sectorul energetic al Republicii Moldova. Reprezentând diferite sectoare, participanții și participantele au elaborat planuri și au prezentat soluții ingenioase de rezolvare a situației de criză.

Tabăra de toamnă a fost organizată în cadrul proiectului ACADEMIA DE SECURITATE, ediția: „Securitatea umană & Femeile, Pacea și Securitatea umană”, implementat de Platforma pentru Inițiative de Securitate și Apărare și finanțat prin intermediul unui grant al Institutului pentru Raportare despre Război și Pace (Institute for War & Peace Reporting), cu suportul Biroului pentru Afaceri Externe, Commonwealth și Dezvoltare al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (FCDO). Partenerii evenimentului sunt: Serviciul Consiliului Suprem de Securitate al RM, Centrul de la Geneva pentru Guvernarea Sectorului de Securitate (DCAF) și UN Women Moldova.