Cooperarea în domeniul apărării cu partenerii europeni și organizațiile interguvernamentale

Republica Moldova continuă să-și consolideze cooperarea în domeniul apărării cu partenerii Europeni și organizațiile interguvernamentale, fapt care denotă interesul țării noastre față de aprofundarea relațiilor cu Alianța Nord-Atlantică și Uniunea Europeană pe dimensiunea apărării.

În perioada 10-11 noiembrie 2022 Ministrul Apărării al Republicii Moldova a avut o vizită în Franța, țară membră NATO și UE. Vizita a avut loc în componența delegației Republicii Moldova condusă de Ministrul de Externe Nicu Popescu, care a participat la “Forumul Păcii”.

Conform site-ului oficial al Ministerului Apărării, în cadrul acestei vizite dl Anatolie Nosatîi a avut o întrevedere cu omologul său din Republica Franceză Sebastien Lecornu. Aceasta este prima întrevedere dintre un ministru al apărării din Franța și un ministru al apărării din Moldova de la independența țării noastre. Oficialii au discutat despre consolidarea cooperării între cele două țări pe segmentul militar. În special, asistența oferită de Franța Republicii Moldova prin intermediul Instrumentului European pentru Pace (EPF).

Aceeași sursă comunică că ministrul apărării Nosatîi a participat pe data de 11 noiembrie 2022 la reuniunea Comitetului NATO al Reprezentanților Permanenți Adjuncți, care a avut loc la Cartierul General NATO.

➖În cadrul evenimentului Nosatîi a purtat discuții cu Benedikta von Seherr Thoss, director general pentru Politica de Securitate și Apărare Comună (PSAC) și Răspuns la Crize, Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) și viceamiralul Hervé Bléjean, director general al Statului-Major al Uniunii Europene (UE).

➖La eveniment au fost discutate subiecte, care se referă la amenințările, ce vizează Republica Moldova și situația de securitate din țară. Totodată au fost abordată asistența militară oferită țării noastre prin intermediul EPF și Inițiativa NATO de Consolidare a Capacității de Apărare a Republicii Moldova (DCBI).

➖În aceeași ordine de idei, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a informat anterior, că Republica Moldova a fost invitată la Summit-ul NATO de la București, care va avea loc în perioada 29-30 noiembrie 2022. Se cuvine să menționăm, că țara noastră este invitată destul de rar la summit-urile NATO, iar invitația de anul acesta denotă un interes sporit demonstrat de ambele părți pentru consolidarea cooperării pe segmentul securității și apărării.

➖În acest context, se poate constata că există o deschidere evidentă din partea autorităților de la Chișinău pentru a intensifica și aprofunda parteneriatele existente în vederea creșterii capacității de apărare și nemijlocit a capabilităților militare ale Republicii Moldova. De asemenea, putem constata că, Uniunea Europeană și țările membre UE gradual își asumă un rol tot mai mare în domeniul apărării, segment care de regulă este considerat competența excluzivă a NATO.