Retragerea trupelor ruse din Herson

Federația Rusă își retrage militarii de pe malul drept al râului Nipru și nemijlocit din orașul Herson din cauza problemelor majore aferente aprovizionării logistice a trupelor în direcția menționată. Această acțiune reprezintă un nou moment de cotitură în războiul ruso-ucrainean, care va avea un profund impact politic și militar atât în țările beligerante cât și în Republica Moldova.  

  • La data de 09 noiembrie 2022 comandantul grupării forțelor ruse în Ucraina, Generalul Sergey Surovikin în cadrul unui raport Ministrului Apărării al Federației Ruse Serghei Șoigu a recomandat retragerea trupelor ruse de pe malul drept al Niprului, iar Șoigu a acceptat propunerea. Cauzele invocate au fost păstrarea vieții și sănătății soldaților ruși, a civililor, dar și menținerea capacității necesare de luptă a forțelor retrase pentru a fi utilizate pe alte direcții în teatrul de operații din Ucraina.
  • Anunțul a stârnit reacții neomogene în Rusia. Pe de o parte, naționaliștii ruși critică dur decizia luată de Șoigu, iar pe de altă parte, fondatorul companiei de mercenari „Wagner” și liderul cecen Ramzan Cadîrov, cunoscuți pentru sprijinul acordat președintelui Rusiei Vladimir Putin, au susținut poziția Generalului Surovikin. De menționat, că Putin nu a făcut nici o declarație în acest sens, astfel punând toată responsabilitatea pe conducerea militară. În pofida tăcerii lui Putin, este evident că la baza evacuării malului drept al Niprului stă o decizie politică luată de conducerea de vârf a Rusiei.    
  • Indiferent de pretextele invocate de Surovikin pentru a justifica repoziționarea trupelor ruse pe malul stâng al Niprului, este clar că motivul principal al retragerii este incapacitate Rusiei să-și aprovizioneze forțele pe platoul din Herson.
  • Distrugerea podului din Crimea, și controlul nodurilor de cale ferată din vecinătatea localităților Volnovaha și Pavlovca, practic au paralizat aprovizionarea logistică a grupării de forțe ruse din Herson. Iar operațiile de interdicție a liniilor de aprovizionare logistică și lovirea concentrărilor de forțe și mijloace ruse efectuate de Ucraineni în apropierea râului Nipru au dus la o nouă victorie semnificativă pe câmpul de luptă.
  • Unii analiști militari compară această victorie cu lupta de la Stalingrad din timpul celui de al Doilea Război Mondial, care a constituit începutul înfrângerii suferite de germani în război. Astfel, cele mai optimiste voci ucrainene susțin că retragerea rușilor din orașul Herson, reprezintă începutul înfrângerii totale a Rusiei în Ucraina. De menționat că regiunea Herson a fost anexată de Rusia, făcând costurile politice pentru Rusia și mai mari.
  • Pentru Republica Moldova evoluția lucrurilor în teatrul de operații din Ucraina sunt extrem de pozitive. O agresiune directă pe cale terestră și maritimă în condițiile actuale sunt imposibile. Iar o agresiune pe calea aerului nu ar fi sustenabilă și nu ar avea nici un sens operațional. În aceste condiții, șansele Republicii Moldova de a se rupe de influența Rusiei și de a soluționa conflictul Transnistrean devin și mai mari.

 Problemele logistice ale armatei Ruse cauzate de operațiile de modelare a câmpului de luptă de către Ucraineni au dus la o înfrângere dureroasă pentru Rusia în Herson. Costul politic și operațional al evacuării malului drept al râului Nipru va fi enorm pentru Rusia și cel mai probabil va duce la colapsul forțelor de ocupație aflate în Ucraina. În același timp, Republica Moldova trebuie să profite de evoluțiile de pe câmpul de luptă din țara vecină cu scopul diminuării influenței Rusiei în țara noastră, inclusiv în regiunea Transnistreană.