Schimbarea paradigmei strategice în dimensiunea politică și asigurarea securității Republicii Moldova prin lupta cu corupția politică

Schimbarea paradigmei strategice mondiale (despre care s-a menționat într-o postare recentă) începe în Republica Moldova prin prima lovitură aplicată persoanelor și formațiunilor politice, care promovează corupția politică în interesul Federației Ruse.  

  • La 26 octombrie 2022 Ambasadorul Statelor Unite ale Americii într-o conferință de presă a anunțat includerea oligarhului moldovean Vladimir Plahotniuc în lista celor sancționați pentru corupție bazându-se pe legea Magnițchi. Totodată guvernul SUA a aplicat sancțiuni si altui oligarh moldovean fugar, Ilan Șor, partidului “Șor” format de acesta, soției sale Sara Șor “Jasmin” și unor politicieni din Rusia, care finanțează activitatea partidului “Șor” și implicit protestele de destabilizare a Republicii Moldova.  
  • Deși majoritatea publicului din Republica Moldova, evident, se va focusa pe narativul luptei cu corupția, de fapt, esența acestui anunț semnifică începutul unor acțiuni concrete, care vor limita enorm influența Federației Ruse la nivel politic în țara noastră.
  • Acțiunile SUA sunt orientate spre a bloca destabilizarea Republicii Moldova de către Federația Rusă, care caută orice oportunitate pentru a-și menține controlul asupra pretinsei sfere de influență, care include fostele Republici Sovietice.
  • Dacă privim aceste acțiuni prin prisma instrumentelor puterii de stat, Diplomatic, Informațional, Militar și Economic (DIME), atunci se observă că SUA și Moldova pun în aplicare instrumentul diplomatic, care consolidează securitatea națională și regională prin neutralizarea elementelor politice finanțate ilegal la scară largă de Rusia.
  • Rezoluțiile și declarațiile adoptate de organismele internaționale în urma loviturilor aeriene nediscriminatorii asupra civililor din Ucraina, care izolează Rusia și o pun în rând cu statele declarate teroriste, tocmai au început să fie puse în aplicare oriunde Rusia încearcă să atenteze la ordinea internațională bazată pe reguli, inclusiv Republica Moldova. 
  • Marea vânătoare a elementelor politice din Republica Moldova finanțate cu bani murdari proveniți din Federația Rusă și alte surse ilegale, menite să destabilizeze Moldova a început, iar în rezultatul acestor acțiuni va spori reziliența și implicit securitatea țării.  
  • Totodată, aceste acțiuni nu înseamnă un “card blanche” pentru guvernarea de la Chișinău, care ocazional  încerca justificarea greșelilor făcând apel la influența altor factori, în special la acțiunile maligne ale Federației Ruse.