Interoperabilitatea instituțiilor de forță

Pe cât de coordonate sunt în prezent acțiunile tuturor structurilor responsabile cu asigurarea securității și ce ar trebui să se întreprindă pentru sporirea capacităților de interoperabilitate?

Interoperabilitatea structurilor de forță și abilitatea lor de a acționa sincronizat pentru a contracara amenințările la adresa securității constituie un factor cheie pentru securitatea națională. Actualmente, Republica Moldova este supusă unor atacuri hibride fără precedent. Federația Rusă utilizează tot spectrul de instrumente, pe care le are la dispoziție pentru a menține Republica Moldova în sfera sa de influență. Adevărul este că țara noastră cu greu face față acestor amenințări datorită mai multor factori. Unul din acești factori este interoperabilitatea structurilor de forță care asigură securitatea.  

Istoria ne spune că necătând la toate dificultățile, Republica Moldova a avansat pe domeniul interoperabilității structurilor responsabile pentru securitate. Acest lucru s-a atestat mai ales după ce Rusia a anexat Crimea în anul 2014 utilizând aceleași tactici hibride, pe care le observăm și la noi în țară, cu excepția de acțiuni militare kinetice. 

Totodată, făcând o paranteză, trebuie menționat că, prevenirea și contracararea amenințărilor hibride nu este doar responsabilitatea structurilor de forță, ci a tuturor instituțiilor statului, populației și responsabilitatea fiecarui cetățean.  

Mai jos ne vom referi la cei mai importanți factori, care stau la baza interoperabilității. Acești factori sunt: 

În concluzie, deși se atestă o colaborare între structurile, care asigură securitatea statului, ea ar putea fi îmbunătățită esențial. La fel, trebuie menționat, că amenințările hibride evoluează permanent. Iar odată cu evoluția lor trebuie să se adapteze și instuțiile care asigură securitatea. Mai mult, aceste instituții trebuie să fie cu un pas înainte pentru a preveni și descuraja amenințările hibride.  În acest sens, interoperabilitatea devine un element fundamental, care trebuie dezvoltat permanent.