STRATEGIA FEDERAȚIEI RUSE ÎN RĂZBOIUL CU UCRAINA ȘI OPORTUNITATEA PENTRU REPUBLICA MOLDOVA

Federația Rusă și-a modificat strategia în războiul său din Ucraina. Rusia pare să urmărească ceea ce Jacquel E. Whitt ar numi ”victorie prin a nu pierde” (winning by not losing). Dacă aceasta este miza Rusiei, atunci modul în care strategia sa este executată pare a fi greșit, iar pentru Republica Moldova această strategie a Rusiei ar putea reprezenta o oportunitate.

  • Ideea de ”victorie prin a nu pierde” pornește de la faptul că strategiile nu trebuie neapărat să urmărească o victorie absolută. Din contra, strategiile trebuie să fie ”un dialog” între obiective și posibilități, iar strategiștii trebuie să excludă noțiunea de victorie absolută.
  • La moment, Rusia nu pare ca ar avea forțe instruite, motivate și dotate care să poată anihila armata Ucraineană. În același timp, conducerea rusă nu poate să-și permită să recunoască o înfrângere pe câmpul de luptă pentru că aceasta ar pune în pericol însăși regimul actual. În acest context, strategia de ”victorie prin a nu pierde” pare a fi cea mai potrivită și unica aparent fezabilă pentru Federația Rusă.
  • Este foarte probabil ca strategia Rusiei să eșueze din motivul că utilizează căi (ways) absolut nepotrivite. Forțele armate ale Rusiei încalcă toate principiile morale de ducere a luptei armate, adică încalcă ”Jus in Bello” (proporționalitate, protejarea civililor, maniera de ducere a luptei), iar timpul pare să lucreze mai mult împotriva regimului Rusiei.
  • Suportul din Vest pentru Ucraina, cel mai probabil va continua, pentru că actualul război din Ucraina este un război al valorilor democratice împotriva celor autocratice, iar valorile stau la baza intereselor naționale.
  • Însă, strategia Rusiei va eșua doar cu condiția că presiunile actuale asupra Rusiei sunt menținute, mai ales presiunile pe câmpul de luptă.
  • Această strategie oferă mai multe oportunități decât riscuri pentru sistemul de securitate și apărare a Moldovei, cea mai mare oportunitate fiind timpul avut la dispoziție. Republica Moldova deja abordează multe din aspectele pregatirii sistemului național de securitate și apărare, inclusiv reziliența națională. Mai mult, Moldova ar putea merge la următorul pas – dezvoltarea principiilor rezistenței naționale.

Rusia urmărește să obțină victorie prin faptul că prelungește războiul până la epuizarea adversarului. Modul în care Federația Rusă execută această strategie, cel mai probabil, va fi în detrimentul sau, dacă presiunea actuală pe Federația Rusă este menținută. În același timp, strategia actuală a Rusiei permite Republicii Moldova să ridice nivelul rezilienței naționale, iar Moldova nu trebuie să rateze această oportunitate.