Natalia Albu, la cea de a 9-a ediție a Forumului de Integrare Europeană a Republicii Moldova

Natalia Albu, directoare executivă a Platformei pentru Inițiative de Securitate și Apărare a participat la Forumul de Integrare Europeană a Republicii Moldova ce s-a desfășurat la Chișinău.

Natalia Albu, la Forumul de Integrare Europeană a Republicii Moldova

Oamenii caută informație despre securitate, dar nu găsesc informații relevante în domeniu, ceea ce lasă mult loc de dezinformare și manipulare. Mai ales în domeniul securității, unde informațiile sunt foarte sensibile. În special la nivelul minorităților etnice avem un colaps la nivelul dorinței apropierii de UE – oamenii care se documentează din surse de informare în limba rusă consideră că trebuie să ne apropiem de Rusia

a declarat la Chișinău Natalia Albu, directoare executivă a Platformei pentru Inițiative de Securitate și Apărare, în cadrul celui de al treilea panel al Forumului de Integrare Europeană a Republicii Moldova, panel dedicat reformei sectorului de securitate și apărare și priorităților strategice din acest domeniu, inclusiv sub aspectul neutralității declarate a țării, în contextul în care Republica Moldova se află chiar la frontiera războiului provocat de Rusia în Ucraina.

Ultimele sondaje arată că cetățenii nu au încredere în armată, deși acum câțiva ani armata era pe locul doi la încredere după biserică. Acest lucru este din cauza războiului din Ucraina. Chiar dacă oamenii încep să înțeleagă că este nevoie de dezvoltarea armatei pentru a asigura securitatea țării, ei nu cred că acest lucru nu se poate face suficient de repede.

Forumul de Integrare Europeană a Republicii Moldova este o platformă de discuții pe marginea celor mai critice provocări pe care le are în față Republica Moldova pe calea integrării europene.

Cea de a 9-a ediție a Forumului de Integrare Europeană a Republicii Moldova este organizată de Friedrich Ebert Stiftung Moldova (FES), Asociația pentru Politica Externă APE, Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova (MAEIE).