MASĂ ROTUNDĂ: PROMOVAREA AGENDEI „FEMEILE, PACEA ȘI SECURITATEA” LA CAHUL
La 10 aprilie curent, în municipiul Cahul, PISA a organizat o Masă Rotundă, care a reunit reprezentante/-ți a/ai administrației publice locale, societății civile, mediului de afaceri, mass-media, mediului academic și unde s-a discutat despre Agenda FPS și despre percepțiile și atitudinile societății privind rolul femeilor în procesele de pace și securitate în Republica Moldova. Evenimentul a avut drept scop combaterea dezinformării, promovarea unei înțelegeri corecte a Agendei „Femeile, Pacea și Securitatea” (FPS) și facilitarea implicării comunității în construirea unei societăți mai incluzive și mai sigure.
Masa Rotundă a fost deschisă de către ELENA MÂRZAC, Directoarea Platformei de Inițiative de Securitate și Apărare, care a venit cu un mesaj de salut și mulțumire participanților și partenerilor, pentru oportunitatea de a discuta despre Agenda Femeile, Pacea și Securitatea, dar și a domeniului de securitate în general. „În Republica Moldova, politicile de securitate și apărare națională au fost tradițional formulate din perspectiva amenințărilor convenționale la adresa independenței, suveranității și integrității teritoriale a țării. Aceste politici, centrate pe stat, au neglijat adesea aspectele de securitate umană și drepturile fundamentale ale omului, inclusiv drepturile grupurilor subreprezentate sau marginalizate din societate. Lipsa unei abordări centrate pe om în sectorul de securitate și apărare, afectează în mod special femeile, care sunt frecvent excluse din procesele decizionale legate de pace, securitate și apărare. Această excludere ignoră experiențele și perspectivele unice ale femeilor și determină elaborarea și implementarea politicilor care nu răspund nevoilor lor specifice și nu valorifică contribuția lor extrem de necesară, în special în contextul aprofundării relațiilor cu Uniunea Europeană și inițierea negocierilor de aderare”, a menționat aceasta.
Prezentă la eveniment, TATIANA ROMANIUC, viceprimara municipiului Cahul, a ținut să aducă felicitări pentru această inițiativă. „Este un subiect care merită dezbătut, care merită promovat, informații care cu siguranță trebuie diseminate”, a menționat aceasta. Totodată, dna Romaniuc a menționat despre necesitatea implicării nu doar la nivel local, național, dar și la nivel mondial a femeilor în discuțiile de pace și securitate, deoarece femeile au o altă modalitate de gândire, de viziune, și pe lângă înțelepciune și inteligență au acel instinct de a păstra pacea și buna înțelegere, calități care pot aduce plus valoare mai ales în situațiile de negociere.
Gazda evenimentului, dna TATIANA ZBÎRCIOG, Directoarea Colegiului „Iulia Hasdeu”, în cadrul mesajului de salut a menționat despre faptul că instituția pe care o reprezintă este bucuroasă să participe la acest eveniment, care este un demers esențial pentru transformarea modului în care privim rolul femeilor în societate, în special în sectoarele care se consideră a fi masculine, precum cel al securității și apărării. Totodată, dna Zbîrciog a manifestat aprecierea pentru eforturile PISA specificând importanța faptului ca tinerii și tinerele, elevii și elevele care se formează astăzi, inclusiv în Colegiul „Iulia Hasdeu”, să crească într-un mediu în care egalitatea de gen, respectul și incluziunea să fie valori asumate, dar nu doar promovate.
Prezent la eveniment, dl viceconsul general al României la CAHUL, GIGI-ADRIAN TUDOR a salutat această inițiativă sugerând să se păstreze la activ subiectul despre rolul femeilor în asigurarea securității, în special într-un context destul de complicat, atât la nivel regional, cât și nivel global.
Totodată, accentuând rolul implicării femeilor nu doar în sectorul militar. „Securitatea unui stat înseamnă mai mult decât sfera militar, apărare, ordine publică, serviciile speciale sau serviciile de informații. Înseamnă în primul rând justiție, pentru că dacă vrem să avem o societate sănătoasă, trebuie să avem în vedere faptul că justiția este unul dintre pilonii extrem de importanți în asigurarea securității naționale. De asemenea, sănătatea este un alt pilon foarte important în asigurarea securității naționale și, după cum observăm, femeile sunt prezente atât în sănătate, cât și în justiție”, a reiterat viceconsulul.
În discursul său de salut, DENIS VALAC, Coordonatorul proiectului Fondul Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară, UN Women Moldova, a ținut să menționeze despre reușitele dar și lacunele care există în acest domeniu. „Pe parcursul anilor, în domeniul de securitate, Republica Moldova a avansat destul de mult, chiar dacă există încă bariere și stereotipuri. Reprezentarea femeilor în sectorul de securitate reprezintă acum circa 22-23%, iar Republica Moldova, conform Indexului FPS, ocupă locul 53 din 177 de țări, ceea ce reprezintă un loc foarte important. Cu toate acestea, femeile sunt subprezentate în structurile de securitate ale tarii, iar accesul lor la oportunitati profesionale în acest domeniu este limitat de norme traditionale și bariere instituționale. Acest lucru nu doar limitează progresul, dar contribuie la pierderea oportunităților valoroase de a construi o societate echitabila si prospera. In Republica Moldova, UN Women sustine activ integrarea perspectivei de gen in politicile de securitate si în cadrul proceselor de reconciliere si dezvoltare. Impreuna cu partenerii nostri guvernamentali si din sectorul civil, continuam sa promovam drepturile femeilor si sa lucram pentru a asigura accesul egal al acestora in toate domeniile esentiale ale vietii sociale, economice si politice.”, a menționat acesta.
Evenimentul a continuat cu prezentarea Studiului PERCEPŢIILE ȘI ATITUDINILE PRIVIND ROLUL FEMEILOR ÎN PROCESELE DE PACE ȘI SECURITATE ÎN REPUBLICA MOLDOVA, un studiu elaborat de ELENA MÂRZAC, expertă în securitate și comunicare strategică. Studiul reprezintă o analiză a percepțiilor și atitudinilor privind rolul femeilor în procesele de pace și securitate din Republica Moldova, punând accent pe identificarea principalelor bariere și stereotipuri care împiedică integrarea lor completă în sectorul de securitate.
În cadrul prezentării Studiului, dna Mârzac a vorbit despre constatările generale la care s-a ajuns în urma realizării acestui material complex. „Sectorul de securitate şi apărare din Republica Moldova rămâne dominat de bărbați, iar accesul femeilor la funcții de conducere este limitat de bariere instituționale. Creșterea reprezentării acestora și promovarea diversității pot consolida coeziunea socială și eficiența instituțiilor de securitate. Datele arată o prezență modestă a femeilor în poziții de conducere, în contrast cu o implicare mai mare în rolurile de execuție. Implementarea unor politici clare de sprijin și promovare a egalității de gen este importantă pentru un sector de securitate mai echitabil și eficient. Societatea moldovenească se află la intersecția dintre tradiție și modernitate, unde atitudinile conservatoare coexistă cu o deschidere tot mai mare către schimbare. Cu toate acestea, stereotipurile de gen rămân adânc înrădăcinate, în special în zonele rurale și în rândul generațiilor mai în vârstă. Educația și programele de sensibilizare, orientate spre tineri și comunitățile rurale, sunt esențiale pentru a depăși aceste bariere și a construi o societate mai incluzivă și echitabilă. O altă problemă identificată este lipsa unei comunicări strategice clare privind rolul femeilor în procesele de pace și securitate amplifică stereotipurile și inegalitățile de gen, perpetuând subreprezentarea femeilor în sectorul securității și apărării. Comunicarea strategică este importantă pentru implementarea Agendei Femeile, Pacea și Securitatea și pentru creșterea conștientizării cu privire la importanța implicării femeilor. Aceasta joacă un rol semnificativ în coordonarea narațiunilor, întărirea rezilienței societale și consolidarea încrederii publice în instituții”, a menționat experta.
Ulterior, dna Marzac a prezentat un alt produs realizat în cadrul proiectului „Promovarea Agendei Femeile, Pacea și Securitatea: Combaterea dezinformării și stereotipurilor”, implementat de Platforma pentru Inițiative de Securitate și Apărare, cu sprijinul UN Women Moldova și finanțat de Fondul Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară (WPHF), și anume: 5 ilustrații realizate pentru combaterea stereotipurilor de gen.
Din materialele prezentate înțelegem că există mai multe stereotipuri și bariere care impiedică femeile și fetele să-ți facă o carieră în sectorul de securitate și apărare.
„Unul din aceste stereotipuri este: „Femeile sunt mai potrivite pentru roluri de sprijin și nu au abilități tehnice necesare în sectorul de securitate și apărare”. Conform prejudecăților, femeile ar fi potrivite în administrație, comunicare sau asistență medicală. Aceste stereotipuri restrâng oportunitățile profesionale ale femeilor și afectează eficiența generală a instituțiilor de securitate. Adevărul este că femeile au demonstrat competențe remarcabile în diverse domenii tehnice și operaționale din sectorul de securitate și apărare”, a menționat dna Negru.
ANA NEGRU, Coordonatoare de proiect PISA a continuat evenimentul cu prezentarea Broșurei: Femei care inspiră: 10 istorii de impact– o culegere a celor mai interesante și motivaționale istorii a diferitor femei din sectorul de securitate și apărare. Aceasta a menționat că acest produs a fost dezvoltat pornind de la dorința echipei PISA și a partenerilor de a încuraja fetele și femeile să fie parte a sectorului de securitate și apărare și de a prezenta istoriile acelor femei care deja au excelat în acest domeniu,
„În cadrul broșurei o să găsiți istoria primei femei care a participat în misiunea de menținere a păcii din Kosovo, cum este să fii unica femeie angajată în cadrul Serviciului Escortări și Acțiuni Speciale al Centrului Național Anticorupție cu ce provocări s-a confruntat directoarea adjunctă a Inspectoratului General al Poliției de Frontieră în timp ce a condus procesul de gestionare a crizei refugiaților la frontiera Republicii Moldova, dar și alte istorii care cu siguranță o să vă inspire”, a reiterat vorbitoarea.
Urmare a prezentării Broșurii Femei care inspiră: 10 istorii de impact, una din protagonistele ei, Liuba Suveica, fosta directoare adjunctă a Administrației Naționale a Penitenciarelor și fosta directoare a Penitenciarului nr. 10-Goian, dedicat condamnaților minori, prezentă fizică la eveniment, a povestit istoria sa participanților/-telor. O istorie captivantă și plină de sfaturi utile pentru fetele și femeile care doresc să urmeze o asemenea carieră.
În cadrul mesajul său, dna Liuba a menționat că își dorește să prezinte nu neapărat o istorie de succes, dar o istorie care să motiveze femeile și fetele să își urmeze visele indiferent de provocările care vor apărea în cale. Dna Suveică a povestit că pe parcursul carierei sale a avut atât reușite cât și obstacole, care au servit drept lecții de viață. În pofida faptului că a primit susținerea și aprecierea colegilor, aceasta menționează că de la începutul carierei s-a confruntat cu unele provocări, generate de stereotipuri, norme sociale etc. „Când am fost numită Directoare a penitenciarului 10-Goian, eram unica femeie la acel moment directoare, unica femeie la ședințe cu directorii de penitenciare, șefii de direcții, eram și cea mai tânără. Abordarea s-a schimbat atunci când la o ședință, am fost dată drept exemplu de implicare și realizare cu succes a sarcinilor. Aceasta este o dovadă că respectul se câștigă prin muncă și profesionalism”, a menționat protagonista.
Rodica PANȚA, dr. în științe politice, Coordonatoarea Programului Cercetare, Platforma pentru Inițiative de Securitate și Apărare, a vorbit despre Rolul femeilor la nivel local în implementarea Agendei Femeile, Pacea și Securitatea. Prezentarea s-a focusat pe faptul că Rezoluția 1325 nu este doar despre femei, ea este despre conlucrarea tuturor, a femeilor, fetelor, băieților și bărbaților.
Mesajul cheie al dnei Panța a fost că fiecare dintre noi poate contribui la promovarea și implementarea Agendei Femeile Pacea și Securitatea. Iar atunci când vorbim despre rolul femeilor la nivel local, trebuie să înțelegem că fiecare comunitate are un context și necesități diferite și atunci, cu siguranță, în momentul în care începem să implementăm prevederile Rezoluției 1325, ne gândim în primul rând ceea de ce are nevoie comunitate, aceasta este poate cel mai important aspect al implementării.
Totodată, în acest context al priorităților, dna Panța a menționat câteva din acestea pentru nivelul local și anume: includerea principiilor legate de egalitate gen; reducerea violenței și discriminării bazate pe gen; crearea unor puncte focale care ar facilita comunicarea între toți actorii implicați; realizarea planurilor locale de acțiune sensibile la gen; existența programelor de mentorat etc.
Pe finalul evenimentului, ELENA MÂRZAC, Directoarea Platformei de Inițiative de Securitate și Apărare, a ținut să mulțumească participanților/-telor pentru interes, AO Asociația pentru Combaterea Izolării Informaționale „ECOU” pentru parteneriat, conducerii Colegiului „Iulia Hașdeu” pentru găzduire, și în mod special partenerilor UN Women Moldova pentru sprijin în promovarea Agendei Femeile, Pacea și Securitatea.