Prima ediție a Moldova Security Forum a reunit peste 500 de participanți din 28 de țări
Platfoma pentru Inițiative de Securitate și Apărare (PISA) a fost partener în cadrul realizării, în perioada 19-20 noiembrie 2024, a primei ediții a Moldova Security Forum (MSF), organizat de Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Biroul Fundației Konrad Adenauer în Republica Moldova (KAS) și Oficiul de legătură NATO în Republica Moldova.
În deschiderea evenimentului, Sanda SANDU, coordonatoare la Biroul Konrad Adenauer Stiftung (KAS) din Republica Moldova și cofondatoarea Platformei pentru Inițiativă de Securitate și Apărare, a declarat: „SECURITATEA ESTE DESPRE ȘI PENTRU OAMENI! Securitatea se referă la oameni – la siguranța, demnitatea și capacitatea lor de a prospera într-o lume a incertitudinii și a provocărilor”. Totodată, dna Sandu a accentuat importanță și esența evenimentului: Forumul aspiră să evidențieze strategiile de combatere a dezinformării, a amenințărilor cibernetice și a interferențelor externe – provocări care pun tot mai mult la încercare rezistența națiunilor. În centrul discuțiilor noastre se află un adevăr profund: instituțiile democratice robuste și transparente nu sunt simple aspirații, ci fundamentul și garanția securității naționale. Acest forum nu este doar despre identificarea amenințărilor, ci și despre imaginarea unui viitor de speranță și colaborare. Este vorba despre asigurarea faptului că Moldova nu este doar un participant, ci și un actor care poate fi un furnizor de securitate și poate avea un rol în dialogurile regionale privind securitatea.
La rândul său, Igor GROSU, Președintele Parlamentului Republicii Moldova, a menționat: „În ultimii ani Republica Moldova a fost ținta unor atacuri fără precendent, dar a rezistat, cetatățenii acestei țări au acționat unit, protejând democrația și parcursul european”. Totodată, speakerul parlamentului a reiterat faptul că Republica Moldova a învățat mai multe lecții, printre care: – nu putem să ne ascundem sub sintagma de neutralitate; – reformarea justiției este foarte importantă pentru securitate; – este datoria noastră să modernizăm armata națională.
„Astăzi ne-am adunat în cadrul Formului și avem un program foarte ambițios, este o premieră și este o oportunitate pentru a pune la masa de discuții partanerii de bază, instituțiile publice, mediu academic și societate civila, pentru a discuta și găsi soluții la problemele de securitate”, a menționat, Justin SUNI, Șeful interimar al Oficiului de Legătură NATO în Republica Moldova, în cadrul discursului său la sesiunea de inaugurare a Moldova Security Forum.
Brigitta TRIEBEL, Directoarea Oficiului Fundației Konrad Adenauer în Republica Moldova, în cadrul discursului său la sesiunea de inaugurare a Moldova Security Forum a subliniat: „Situația din Ucraina și emergența în afacerile interne ale Republicii Molodova a reiterat faptul că trebuie să facem legatură între libertate și securitate. Noi promovăm democrația și consolidăm securitatea și în Republica Moldova, prin susținerea adoptării noii strategii de securitate, dar și alte acțiuni. Susținem o Moldova democratică integrată în Uniunea Europeană, iar pentru a obține acest lucru este necesar de a crește capacitățile de apărare, consolida reziliența, combate dezinformarea, creșterea nivelului de reacție și răspun la riscurile și amenințările emergente”.
E.S. Janis MAZEIKS, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, a declarat: „În aceste vremuri nesigure, semnificația parteneriatului nostru de securitate pentru Moldova și Ucraina este multistratificată. Împreună am luat decizii cheie pentru a aborda provocările complexe de securitate, de la consolidarea nevoilor tradiționale de apărare până la furnizarea de sprijin împotriva amenințărilor hibride mai noi, inclusiv dezinformarea rusă, atacurile cibernetice și șantajul energetic”.
Forumul și-a desfășurat activitatea în cadrul a 12 sesiuni de dezbateri, axate pe cele mai importante subiecte ce vizează domeniul de securitate.
Platforma pentru Inițiative de Securitate și Apărare și-a adus aportul în cadrul acestui Forum inclusiv prin realizarea unui panel dedicat „Agendei Femeile, Pacea și Securitatea”. Agenda FPS este un subiect de o importanță majoră pentru asigurarea securității Republicii Moldova, dar și pentru întreaga regiune. Agenda FPS reprezintă un cadru strategic care îmbină două obiective esențiale: consolidarea păcii și securității și promovarea egalității de gen. În cadrul discursului de începere a sesiunii, Directoarea Executivă a Platformei pentru Inițiative de Apărare și Securitate, Elena MAZRAC, a subliniat: „O societate durabilă și sigură este construită prin participarea activă a fiecăruia dintre noi. Agenda Femeile, Pacea și Securitatea în Republica Moldova este mai mult decât o inițiativă de incluziune a femeilor în procesele de securitate – este un demers strategic ce recunoaște că stabilitatea și pacea durabilă autentică depind de integrarea viziunilor diverse și de implicarea deplină a femeilor în toate aspectele vieții publice și de securitate”.