Reprezentantele Platformei pentru Inițiative de Securitate și Apărare au participat la Conferința privind securitatea Mării Negre – parte a Platformei Internaționale pentru Crimeea

În perioada 12-13 aprilie 2023, reprezentantele Platformei pentru Inițiative de Securitate și Apărare au participat la Conferința privind securitatea Mării Negre – parte a Platformei Internaționale pentru Crimeea – organizată la inițiativa comună a Ministerului Afacerilor Externe a României și Ministerul Afacerilor Externe a Ucrainei în București, România.

Activitatea a cuprins două paneluri majore de lucru, cel al experților desfășurat pe 12 aprilie și panelul politic din 13 aprilie.

Primul eveniment a adunat experți internaționali în securitate din diferite state, platforme civile și think tank-uri, în cadrul căruia publicului a fost prezentată experiența ucraineană în lupta cu agresiunea rusă. Au fost discutate aspecte ale rezilienței pe dimensiunea războiului convențional, a securității cibernetice, propagandei precum și lecțiile însușite și posibilități de dezvoltare a capacităților naționale în domeniul apărării.

În cadrul panelului politic a fost reafirmată susținerea și angajamentul partenerilor față de Ucraina și discutate posibilități de urgentarea victoriei acesteia față de Rusia. Discuțiile au articulat importanța Crimeii în arhitectura de securitate a Mării Negre și necesitatea eliberărilor teritoriilor ucrainene ocupate ca premisă pentru obținerea unei păci durabile în regiune.

Anvergura evenimentului este legată de participarea la eveniment ai șefilor de diplomație și apărare ai României, Ucrainei, Germaniei, Suediei, Bulgariei, Greciei, Spaniei, Australiei, Lituaniei, Republicii Moldova dar și a înalților reprezentanți din Consiliul Europei și GUAM.