Dezinformarea este o amenințare în adresa securității, iar statutul de neutralitate nu împiedică la dezvoltarea securității și apărării RM
Dezinformarea este o amenințare în adresa securității, iar neutralitatea R. Moldova nu împiedică la dezvoltarea securității și apărării R. Moldova prin cooperarea cu partenerii externi în aceste domenii. La această concluzie au ajuns invitații emisiunii „Punctul pe AZi”, Gheorghe Oarză, colonel, şef Direcție Transformare, Ministerul Apărării al Republicii Moldova, Natalia Albu, director executiv, Platforma pentru Inițiative de Securitate și Apărare şi Elena Mârzac, expertă în securitate și comunicare strategică.
„Dezinformarea este o amenințare în adresa securității și acest fapt a fost stipulat și recunoscut încă din 2018 în cadrul strategiei naționale de apărare pentru că subminează credibilitatea cetățenilor față de guvernare, induce această stare de panică și haos în rândul cetățenilor dar și distorsionează anumite percepții, aceasta dezinformare permite pe un cost minim să manipuleze anumite percepții ale cetățenilor și direct sau indirect deciziile politicienilor în acest sens. Plus, ne prinde într-o capcană de insecuritate”, a declarat Elena Mârzac, expertă în securitate și comunicare strategică.
În context, directorul executiv, Platforma pentru Inițiative de Securitate și Apărare susține că neutralitatea nu ne împiedica sa dezvoltam securitatea și apărarea și să cooperam cu partenerii externi în aceste domenii.
„Statul neutru are anumite drepturi și este cel de autoapărare, cum am menționat la început și această autoapărare ca să fie justificată. Dacă nu are resurse suficiente să-și dezvolte potențialul de apărare nu este numai aspectul militar. Dar aceasta ține și de aspectul civil, de a gestiona situația în cazul calamităților, gestionarea situațiolor de criză cu refugiații, spațiul cibernetic. Amenințarea hibridă foarte cu succes explorează datele informaționale și mai ales că noi avem un război la frontieră”, a precizat Natalia Albu, director executiv, Platforma pentru Inițiative de Securitate și Apărare.
„Majoritatea programelor de colaborare cu NATO s-au axat pe consultanță, schimb de experiență, exerciții de comun, pe instruire în străinătate. NATO este în primul rând furnizor de securitate. Nu are NATO programe de asistență până ce pentru creșterea capacității cu echipament letal, nici Uniunea Europeană. Este o responsabilitate a noastră a statului să ne-o asigurăm”, a menționat Gheorghe Oarză, colonel, şef Direcție Transformare, Ministerul Apărării al Republicii Moldova.
Ediția emisiunii „Punctul pe AZi” din 26 octombrie poate fi urmărită mai jos.