Tabăra de Toamnă: „Abordarea securității umane în politicile de securitate” ziua II
Securitatea umană nu este despre instituții, nu este despre stat sau guvern, este despre oameni. Cu acest mesaj am început ziua II a taberei de toamnă: „Abordarea securității umane în politicile de securitate”.
„Importanța instituționalizării comunicării strategice. Narative și Strategii de comunicare strategică” a fost subiectul unui al panel. În cadrul acestui panel am discutat cu Ana Revenco, directoarea Centrului de Comunicare Strategică și Combaterea Dezinformării, despre importanța și necesitatea creării acestei instituții, despre misiunea pe care urmează să o realizeze, dar și provocările care urmează a fi depășite.
Elena Marzac, expertă în StratCom a făcut o claritate în concepte și noțiuni: ce este și ce nu este comunicare strategică?; este suficient să avem o strategie de comunicare pentru a afirma că avem comunicare strategică?; cine formează acele narative care urmează a fi promovate? cum trebuie să comunicăm să fie o comunicare strategică? etc.
Rufin Zamfir, Expert pe identificarea, combaterea și prevenția amenințărilor hibride, Director de program, Global Focus Center (România) a prezentat specificul elaborării narativelor și rolul mediei, precum și importanța cunoașterii și promovării valorilor.
Un alt subiect abordat în cadrul acestei zile a fost: Percepții publice asupra subiectelor de securitate și apărare. Un panel în care s-a discuta despre cum percepțiile publicului influențează reziliența? care sunt tendințele în materie de securitate și apărare conform opiniei cetățenilor? ce se află în spatele cifrelor și cum putem citi corect sondajele? care sunt percepții privind egalitatea de gen în sectorul de securitate și apărare? dar și ce cred oamenii din zona de securitate despre implicarea femeilor în gestionarea situațiilor de criză? dar și alte aspecte importante. În calitate de vorbitori ai acestui panel au fost: Elena Mârzac, Expertă pe subiecte de securitate și StratCom, Fondatoare, Platforma pentru Inițiative de Securitate și Apărare; Vasile Cantarji, Sociolog, Centrul de Investigații Sociologice și Marketing CBS-AXA; Svetlana Andrieș, Specialistă pe programe, UN Women în Moldova Olesea Simion, Specialistă în comunicare, UN Women în Moldova.
Pe final de zi, participanții și participantele, ghidați de expertele de la UN Women Moldova au învățat și exersat printr-un exercițiu practic cum să integreze corect dimensiunea de gen în politicile de comunicare, mai ales în situațiile de criză.
Tabăra de toamnă a fost organizată în cadrul proiectului ACADEMIA DE SECURITATE, ediția: „Securitatea umană & Femeile, Pacea și Securitatea umană”, implementat de Platforma pentru Inițiative de Securitate și Apărare și finanțat prin intermediul unui grant al Institutului pentru Raportare despre Război și Pace (Institute for War & Peace Reporting), cu suportul Biroului pentru Afaceri Externe, Commonwealth și Dezvoltare al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (FCDO). Partenerii evenimentului sunt: Serviciul Consiliului Suprem de Securitate al RM, Centrul de la Geneva pentru Guvernarea Sectorului de Securitate (DCAF) și UN Women Moldova.