SPRIJIN PENTRU PLATFORMA PENTRU INIȚIATIVELE DE SECURITATE ȘI APĂRARE

Proiect I: SETUL DE INSTRUMENTE PRIVIND AMENINȚĂRILE HIBRIDE – FAZA II

SCOPUL PROIECTULUI: Finalizarea studiului privind amenințările hibride cu care se confruntă Republica Moldova și elaborarea unui set de instrumente practice privind amenințările hibride pentru a spori pregătirea și reziliența în Moldova și în întreaga Europă.

OBIECTIVE:

  1. Finalizarea analizei amenințărilor hibride, prin identificarea evoluției tacticilor și tendințelor hibride observate pe parcursul anului 2024, evaluarea eficacității contramăsurilor utilizate de autoritățile moldovenești și de partenerii internaționali și finalizarea evaluărilor aprofundate ale amenințărilor hibride specifice cu impact asupra Moldovei.
  2. Dezvoltarea setului de instrumente privind amenințările hibride cu studii de caz, prin continuarea dezvoltării unui set de instrumente cuprinzător, adaptabil la diverse contexte europene și care va conține practici moldovenești pentru manifestările amenințărilor hibride și prezentarea contramăsurilor.
  3. Diseminarea constatărilor și a setului de instrumente, prin împărtășirea setului de instrumente cu UE, statele membre NATO și părțile interesate relevante.

Perioada proiectului:

Ianuarie – decembrie 2025

Proiectul este implementat de Platforma pentru Inițiative de Securitate și Apărare, cu suportul Centrul de la Geneva pentru Guvernarea Sectorului de Securitate DCAF, ca parte a proiectului „Consolidarea Guvernării Sectorului de Securitate în Moldova”, finanțat de Suedia.

 

Proiect II: CONSOLIDAREA COLABORĂRII ȘI A PROMOVĂRII PENTRU AGENDA PRIVIND FEMEILE, PACEA ȘI SECURITATEA

SCOPUL PROIECTULUI: Îmbunătățirea colaborării dintre societatea civilă și instituțiile de stat în vederea implementării și promovării eficiente a Agendei femeile, pacea și securitatea și a Programului național de implementare a RCSONU 1325 privind femeile, pacea și securitatea pentru anii 2023-2027.

OBIECTIVE:

  1. Stabilirea unor mecanisme de dialog eficiente, prin organizarea și desfășurarea de întâlniri periodice între reprezentanții OSC-lor și funcționarii/instituțiile relevante pentru a discuta progresele, provocările și oportunitățile în punerea în aplicare a Programului 1325 și prin elaborarea de planuri de acțiune și atribuirea de responsabilități în timpul fiecărei întâlniri.
  2. Promovarea Agendei WPS, prin punerea în aplicare a unei strategii de promovare axată pe promovarea priorităților Agendei WPS și ale Programului 1325 și prin conceperea și distribuirea de materiale de vizibilitate și promovare pentru amplificarea mesajelor.
  3. Consolidarea capacităților și soluționarea problemelor prin ateliere comune axate pe provocările legate de aplicarea Programului 1325, susținute de studii de caz și rezultate concrete, precum și prin sesiuni de formare privind implementarea, monitorizarea și evaluarea Programului 1325.

Perioada proiectului:

Ianuarie – decembrie 2025

Proiectul este implementat de Platforma pentru Inițiative de Securitate și Apărare, cu suportul Centrul de la Geneva pentru Guvernarea Sectorului de Securitate DCAF, , ca parte a proiectului „Consolidarea Guvernării Sectorului de Securitate în Moldova”, finanțat de Suedia.

 

Proiect III: DEZVOLTAREA ORGANIZAȚIONALĂ

SCOPUL PROIECTULUI: Sprijinirea operațiunilor fundamentale ale Platformei pentru Inițiative de Securitate și Apărare (PISA), pentru a asigura punerea în aplicare eficientă a obiectivelor strategice, a îmbunătăți interacțiunea cu părțile interesate și a consolida vizibilitatea organizației.

Principalele activități planificate:

  1. Dezvoltarea și actualizarea versiunii în limba engleză a paginii web, pentru a extinde audiența și a consolida prezența PISA la nivel internațional;
  2. Optimizarea direcției strategice și a proceselor interne ale organizației, în vederea creșterii eficienței și coerenței instituționale și pentru a susține direcțiile de acțiune pe termen mediu și lung;
  3. Elaborarea unei strategii de comunicare clare și concise, menită să sporească vizibilitatea PISA și să faciliteze implicarea părților interesate.

Perioada proiectului:

Ianuarie – decembrie 2025

Proiectul este implementat de Platforma pentru Inițiative de Securitate și Apărare, cu suportul Centrul de la Geneva pentru Guvernarea Sectorului de Securitate DCAF, ca parte a proiectului „Consolidarea Guvernării Sectorului de Securitate în Moldova”, finanțat de Suedia.