Distrugerea infrastructurii energetice a Ucrainei în vizorul Federației Ruse
Infrastructura energetică a Ucrainei a devenit ținta numărul unu a Federației Ruse, iar acest lucru este o problemă majoră pentru Ucraina, cu consecințe care se resimt și în Republica Moldova.
Sub pretextul răzbunării în urma exploziei de pe podul peste strâmtoarea Kerch, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin a început o campanie de distrugere a infrastructurii de asigurare cu energie electrică a Ucrainei.
După aproape trei săptămâni de atacuri masive cu rachete de croazieră și drone kamikaze asupra elementelor ale rețelei electrice, Rusia a reușit să distrugă aproximativ 30% din infrastructura de aprovizionare cu electricitate a Ucrainei.
Atacurile asupra infrastructurii critice sunt ilegale și considerate crime de război. Mai mult, ele nu au adus Rusiei nici un avantaj tangibil pe câmpul de luptă, în schimb cauzează suferințe în rândurile populației civile și probleme economice majore.
Kievul încă nu are un răspuns strategic pentru a contracara complet această amenințare. Astfel, în Ucraina autoritățile au început să deconecteze temporar curentul electric pentru a economisi energia.
Autoritățile din Republica Moldova, ar putea lua decizii similare din cauza deficitului de energie electrică. Reamintim că, Republica Moldova importă circa 30% din necesarul de energie electrică din Ucraina, iar la moment țara vecină a sistat exportul.
În aceste condiții, diversificarea surselor de energie electrică, descentralizarea rețelelor de distribuție și o apărare aeriană și anti-dronă eficientă devin cheie pentru rezolvarea acestei probleme. Din păcate toate aceste elemente necesită timp pentru a fi dezvoltate.