Avarierea podului peste strâmtoarea Kerchi

În dimineața zilei de 8 octombrie 2022 explozii puternice au zguduit podul peste strâmtoarea Kerchi, care leagă Federația Rusă de Peninsula Crimea. Podul a fost avariat semnificativ. Iar autoritățile ruse au inițiat o anchetă. Autoritățile ucrainene oficial nu și-au asumat responsabilitatea pentru această acțiune. Totuși, consilierul șefului biroului președintelui ucrainean, Mihailo Podoleak a comentat că tot ce este ilegal trebuie distrus.

Cel mai probabil podul a fost lovit de forțele ucrainene, iar scopul acțiunii este următorul:

  •  Nimicirea unei artere logistice vitale pentru aprovizionarea peninsulei Crimea și forțelor ruse staționate acolo.
  •  Lovitură psihologică aplicată personal lui Putin de jubileul său de 70 de ani, dar si o lovitură asupra afiliaților săi de la Kremlin, care susțineau câteva luni în urmă că podul din Crimea este foarte bine protejat și nu poate fi distrus.
  •  Împreună cu lovirea podului din Crimea a fost lovit și nodul de cale ferată din Ilovaisc, care este un hub logistic major. Cel mai probabil sunt operațiuni de modelare/pregătire pentru lansarea unor acțiuni ofensive la scară largă de către forțele ucrainene în următoarele zile. Amintim că, Ucraina duce acțiuni ofensive contra cronometru încercând să fie cu un pas înaintea efectelor mobilizării parțiale, din Rusia. Iar apariția în masă a personalului mobilizat pe frontul din Ucraina se așteaptă către sfîrsitul lunii octombrie.