Provocare, sau incident – NATO investighează cazul căderii unei rachete pe teritoriul Poloniei.

La data de 15 noiembrie 2022 o rachetă cel mai probabil de producere rusească a căzut pe teritoriul Poloniei, țară membră NATO, provocând decesul a două persoane.

Nu se cunoaște dacă căderea rachetei pe teritoriul Poloniei a fost provocată intenționat sau, a fost un incident cauzat de careva erori tehnice, sau umane. Cert este faptul că în această perioadă Rusia a bombardat masiv Ucraina, lansând 100 de rachete, marcând astfel cel mai mare atac cu rachete de la începutul războiului. 

Atacul a vizat din nou infrastructura critică a Ucrainei și a cauzat deconectări de electricitate atât în Ucraina, cât și în Republica Moldova. Totodată, Kievul susține că loviturile au țintit inclusiv infrastructura critică din orașul Lvov, care se află la o distanța de aproximativ 72 km de locul impactului rachetei. 

Moscova neagă că munițiile sale au căzut pe teritoriul Poloniei. Ministerul Rus al Apărării a declarat că nu a vizat nici o țintă în apropierea hotarului dintre Polonia și Ucraina, iar fragmentele de rachetă mediatizate de mass-media din Polonia nu au nimic comun cu cele Rusești.

În rezultatul acestor evenimente autoritățile Poloneze au convocat ședința consiliului de securitate al țării. În același timp, Președintele Poloniei, dl.  Andrzej Duda a declarat că cel mai probabil va solicita convocarea unei întruniri consultative a membrilor NATO. 

Atât Pentagonul cât și NATO investighează acest caz. Conform declarațiilor Președintelui SUA Joe Biden, traiectoria rachetei nu pare a fi originat de pe teritoriul Rusiei și sunt necesare investigații adăugătoare. Secretarul General NATO Jens Stoltenberg la fel a declarat că investigațiile sunt în derulare pentru a clarifica toate circumstanțele. Cu toate acestea, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenskii a afirmat că Rusia pregătește provocări pe teritoriul NATO și acest caz reprezintă o escaladare substanțială a conflictului. 

Reamintim că în caz de atac asupra unui membru NATO, organizația poate apela la articolul 5 al NATO, care prevede apărarea colectivă. Pe de altă parte, dacă a avut loc un incident neintenționat, NATO poate invoca articolul 4, care prevede consultări comune la subiect.