Rachete Rusești în spațiul aerian al Republicii Moldova

Conform comunicatului oficial al Ministerului Apărării al Republicii Moldova, dar și a declarațiilor Ministrului Apărării Anatolie Nosatîi făcute la o emisiune TV, la data de 10 octombrie 2022 trei rachete ale Federației Ruse lansate de pe Marea Neagră asupra obiectivelor din Ucraina au trecut prin spațiul aerian al Republicii Moldova, astfel încălcând hotarele Țării și sfidând statutul de neutralitate al Republicii Moldova. Adițional Ministrul Apărării a declarat că sistemele antiaeriene ale forțelor armate chiar dacă erau utilizate nu ar fi putut doborî rachetele, care au survolat teritoriul Republicii Moldova.

  • Luând în considerație declarațiile Ministrului Apărării rezultă că Republica Moldova nu își poate apăra spațiul său aerian cu sistemele de apărare antiaeriană din dotare, iar achiziționarea unor sisteme noi sunt extrem de costisitoare și durează în timp.  
  • În aceste condiții se impune o revizuire a statului neutralității Republicii Moldova pentru a beneficia de un instrument de protecție colectivă, care să poată contracara amenințările cu caracter militar la adresa Republicii Moldova. 
  • În acest sens ar putea fi analizate mai multe opțiuni, una din ele fiind aderarea la Alianța Nord-Atlantică după modelul statelor Baltice, care în prezent beneficiază de o misiune de poliție aeriană și o umbrelă anti-aeriană asigurată de alte țări membre NATO.  
  • Menționăm că funcționalitatea statutului de neutralitate a Republicii Moldova în condițiile în care Federația Rusă nu îl respectă este pusă la îndoială de mai mulți experți și analiști în domeniul apărării. Iar acest subiect a fost pus în discuție inclusiv de Dorin Recean, Secretarul Consiliului Suprem de Securitate în contextul elaborării noii Strategii a Securității Naționale.