Victoria ROȘA

Victoria Roșa este expertă asociată a Platformei pentru Inițiative de Securitate și Apărare.

Victoria Roșa deține expertiză în următoarele domenii: relații internaționale, afaceri europene, securitate și apărare, conflictologie și edificare a păcii, integrarea componentei de gen în domeniul de securitate și apărare și dezvoltarea societății civile cu accent pe statele din Parteneriatul Estic, UE, cooperarea Transatlantică, NATO și Rusia.

Dna Roșa a deținut funcția de consilieră pe domeniul de securitate și apărare, afaceri europene în cabinetul Prim-ministrei Republicii Moldova, Maia Sandu, în perioada iulie – noiembrie 2019. Anterior, a condus, în calitate de directoare executivă Asociația pentru Politica Externă din Moldova. În perioada aprilie 2018 – iulie 2019, a moderat emisiunea de seară „Punctul pe Azi” difuzat de Televiziunea Națională Română TVR, filiala de la Chișinău.

Pe parcursul ultimilor 17 ani, dna Roșa a oferit expertiză atât la nivel național cât și internațional participând la diverse proiecte inițiate de: Institutul Suedez de Afaceri Internaționale, Institute for War and Peace Reporting, UN Women Moldova, Freedom House, Ministerul Austriac al Apărării, Institutul de Cercetări pentru Pace Finlandez “TAMPERE Peace Research Institute” și altele.

Vitoria Roșa deține o diploma de master în domeniul Relațiilor Internaționale oferită de Universitatea de Stat din Moldova precum și o serie de certificate de studii oferite de centre de instruire precum: Școala NATO de la Oberammergau din Germania, Institutul Clingendael din Olanda, Centrul pentru Cooperare în domeniul securității din Croația, și altele.

Totodată, dna Roșa este autoare a mai multor studii și analize publicate atât în țară cât și peste hotare. În 2017 ea a absolvit programul Marshall Memorial Fellowship oferit de The German Marshall Fund din Statele Unite.