Vin ori nu vin rușii?

Viziunile maximaliste ale lui Putin rămân pe agenda Federației Ruse, iar Republica Moldova de mult timp face parte din ele. La această concluzie a ajuns Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) într-o ediție specială din data de 21 decembrie 2022, în care dezbate subiectul constrângerii Federației Ruse și prevenirea să-și atingă obiectivele. De aceeași părere este și Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova, care printr-un comunicat plasat la data de 19 decembrie 2022 informează că obiectivul Federației Ruse de a crea un coridor până în regiunea Transnistreană este valabil și ar putea avea loc în anul 2023.  Întrebarea este când exact s-ar putea întâmpla?

  • Conform ISW, recent Vladimir Putin a aprobat bugetul destinat apărării pentru anul 2023. Acesta este de circa 143$ mlrd și reprezintă 8% din Produsul Intern Brut al Rusiei pentru anul 2021. De asemenea, cheltuielile pentru apărare, securitate și ordine publică vor reprezenta 30% din întreg bugetul Rusiei pentru anul 2023. Aceasta denotă că, Rusia într-adevăr nu este gata să renunțe la politica sa agresivă, în special la războiul din Ucraina. Din contra, este predispusă să o continue, cel puțin pe termen scurt.
  • Cu toate acestea există un efort internațional comun de a izola Rusia pe plan global și a o face să renunțe la obiectivele sale strategice de a cuceri Ucraina. În același timp, comunitatea internațională s-a angajat în acordarea de sprijin masiv financiar și militar Ucrainei pentru ca să poată învinge pe câmpul de luptă.
  • În aceste condiții, succesul operațional inițial al Federației Ruse a fost dat peste cap, iar inițiativa a trecut treptat de partea Ucrainei. În rezultatul preluării inițiativei, Forțele Armate Ucrainene au reușit să recupereze teritorii importante de sub ocupația rusă.
  • La momentul actual, Federația Rusă se află într-o defensivă strategică pe toată linia frontului, încercând să accelereze generarea forțelor necesare, prin desfășurarea mobilizării în câteva valuri, regruparea forțelor retrase din Herson și consolidarea unităților militare epuizate în prima fază a războiului, pentru reluarea acțiunilor ofensive.
  • Pentru Republica Moldova, din punct de vedere operațional cea mai importantă victorie a forțelor Ucrainene a fost forțarea retragerii trupelor ruse peste râul Nipru și eliberarea părții de Vest a regiunii Herson. Această victorie operațională face imposibilă pe termen scurt joncțiunea forțelor Ruse aflate în Ucraina cu Grupul Operativ al Trupelor Ruse din Transnistria și forțele militare și paramilitare Transnistrene.
  • Conform Comandantului Forțelor Armate ale Ucrainei, Generalul Valeri Zalujnîi într-un interviu pentru ziarul “ The economist,“ o ofensivă a trupelor Ruse ar fi probabilă în primele luni ale anului 2023, care ar viza capitala Ucrainei, orașul Kiev.
  • Evident, Rusia a desfășurat o mobilizare parțială pentru a lansa noi ofensive cu scopul de a prelua inițiativa în război. Cu toate acestea, mai mulți experți consideră că șansele Rusiei de a-și atinge obiectivele sunt mici, din cauza că nu au fost remediate neajunsurile sistemice, pe care le avea Armata Rusă. De asemenea, trupele recent mobilizate nu au aceeași calitate ca și armata Rusă regulată, care a fost decimată pe parcursul anului 2022. De cealaltă parte, Ucraina pe parcursul anului 2022 a continuat să primească ajutor militar de la țările partenere.

Concluzii:

În condițiile curente, în următoarele șase luni, crearea unui coridor terestru prin Ucraina către frontiera Republicii Moldova este puțin probabilă din cauza insuficienței trupelor, calității joase de instruire a militarilor ruși și a capacității Forțelor Armate Ucrainene de a se apăra. Pe termen mediu și lung (1-4 ani), crearea unui coridor terestru către Moldova depinde de abilitatea părților de a genera forțe de luptă, muniții, armament și tehnică militară. La acest capitol Ucraina se bucură de un sprijin internațional enorm pentru a face față agresiunii Federației Ruse. Astfel, probabilitatea ca Federația Rusă să atingă acest obiectiv este incertă.