Condițiile în care neutralitatea Republica Moldova ar putea fi suspendată pe fondul amenințărilor Federației Ruse.
Elena Mârzac, expertă în securitate și comunicare strategică, a vorbit, miercuri, în direct la Euronews România, despre neutralitatea Republicii Moldova în contextul colaborării cu Alianța Nord-Atlantică. Fondatoarea Platformei pentru Inițiative de Securitate şi Apărare a explicat că deși este prevăzută în Constituția țării, neutralitatea nu este funcțională, în condițiile în care există Rusia are dislocați în regiunea Transnistria aproape 2.000 de militari, care „încalcă integritatea teritorială” a țării. Din acest motiv, Elena Mârzac susține că în Republica Moldova este nevoie de voință politică și de susținerea cetățenilor pentru a fi modificată Constituția în care este prevăzut statutul de stat neutru.
Experta a făcut aceste afirmații, în condițiile în care Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, a afirmat, într-un interviu pentru Euronews România, că Armata țării sale are nevoie de tot spectrul de echipamente militare pentru a-și proteja cetățenii. Guvernul de la Chișinău face toate eforturile pentru aderarea la Uniunea Europeană și pentru a-și întări capacitățile de apărare, inclusiv în baza parteneriatului cu România.
Dezbaterile despre neutralitatea Republicii Moldova, relansate pe fondul războiului din Ucraina
„Subiectul de neutralitate după 24 februarie (ziua în care Rusia a declanșat războiul din Ucraina, n.red) atrage o atenție mai multă asupra necesității întăririi capacităților noastre de apărare, de descurajare. Cum se pliază aceste lucruri – statutul de neutralitate și cooperarea cu NATO – un stat neutru, după cum a menționat și domnul ministru, nu înseamnă izolare, nu înseamnă pasivitate.
Suntem membri ai ONU, avem obligația să participăm în asigurarea păcii și securității dacă nu internaționale, cel puțin regionale. A fi neutru nu este un impediment pentru Alianță”, a explicat Elena Mârzac, în direct la Euronews România.
Expertă în securitate: Neutralitatea Republicii Moldova nu este recunoscută
„Chiar dacă avem declarată în Constituție, este o neutralitate nerecunoscută. Cu atât mai mult, ea nu este funcțională pentru că avem trupe străine dislocate pe teritoriul Republicii Moldova. Din start, criteriul inviolabilității și integrității teritoriale este violat de către aceste trupe ruse prezente pe teritoriu.
În plus, avem rachete care au survolat spațiul aerian al Republicii Moldova, dar și unele care au nimerit pe teritoriul țării. De aceea, mesajele prin care este solicitată asistență sunt foarte puternice.
Republica Moldova are un sector de securitate cu foarte multe lacune care necesită o bugetare mai puternică, necesită expertiză, dar și echipament de tip militar letal și nonletal. Avem nevoie de acest parteneriat”, a mai precizat Elena Mârzac.
Experta de securitate a explicat că cei aproape 2.000 de militari pe care Armata rusă i-a dislocat în Transnistria reprezintă un risc la adresa securității naționale a Republicii Moldova.
„Într-adevăr, trupele dislocate pe teritoriul transnistrean sunt un risc la adresa securității naționaler. Nu aș fi totalmente de acord că sunt net superioare. Se încearcă din partea Transnistriei și părții de cealaltă parte a Nistrului încearcă să mențină o paritate, un echilibru.
Cred că Republica Moldova ar putea face față unei amenințări care ar veni exclusiv din această regiune”, a mai precizat ea.
Neutralitatea Republicii Moldova, prevăzută în legea fundamentală. „Dacă fi neutri în percepția cetățenilor, pasivi să nu deranjăm ursul”
„Dacă renunțăm la neutralitate, depinde care este metoda de asigurare a securității naționale. Să nu uităm că o avem stipulată în Constituție. Avem nevoie de voință politică să modificăm Constituția, dar și susținerea cetățenilor.
Conform ultimelor sondaje, mai mult de 50% consideră că neutralitatea este cea mai bună metodă de asigurare a securității naționale.
Să nu uităm că avem acest sindrom sau oarecare boală a păcii în care considerăm că dacă fi neutri în percepția cetățenilor, pasivi să nu deranjăm ursul, nu am putea avea un atac.
Cazul Ucrainei a demonstrat acest lucru. Statutul de neutralitate, garanțiile de securitate pe care le-a avut nu jucat niciun rol atâta timp cât Federația Rusă nu joacă după reguli și nu se conformează dreptului internațional”, a mai precizat Elena Mârzac.
Experta în securitate a mai precizat că problemele din Transnistria nu ar fi existat fără complicitatea unor oligarhi care și-au dorit o zonă ”gri pentru contrabandă”.
„Este o zonă gri care a fost în interesul mai multor oligarhi, mai multor oameni de afaceri din Republica Moldova și din Ucraina până în 24 februarie în care era de interes să aibă o zonă gri pentru contrabandă, trafic, plus această susținere activă a Federației Ruse de a menține această controlată de ei pentru a crea instabilități sau a manipula politica externă și politica de securitate a Republicii Moldova”, a concluzionat ea.
Regiunea separatistă Transnistria, sursă de tensiuni
Teritoriu cuprins între Ucraina și Republica Moldova, regiunea separatistă Transnistria aparține juridic Republicii Moldov, însă este controlată politic de Moscova.
În Transnistria se află o forță militară rusă de cel puțin 1.600 de militari, precum și mai multe depozite de armament și muniție deținute de Federația Rusă.
Sursă: (euronews.ro) Condițiile în care neutralitatea Republica Moldova ar putea fi suspendată pe fondul amenințărilor Rusiei. Analist: „Nu este funcțională pentru că avem trupe străine dislocate pe teritoriul țării”