PROMOVAREA AGENDEI FEMEILE, PACEA ȘI SECURITATEA: COMBATEREA DEZINFORMĂRII ȘI STEREOTIPURILOR
Scopul principal al proiectului este de a crește gradul de conștientizare și înțelegere cu privire la necesitatea și importanța integrării perspectivei de gen în sectorul de securitate și apărare, promovând un mediu mai inclusiv și echitabil pentru fete și femei, inclusiv pentru fetele și femeile refugiate.
Proiectul urmărește:
- să identifice și să abordeze barierele și stereotipurile care împiedică integrarea femeilor în procesele de securitate și pace;
- să sensibilizeze opinia publică cu privire la provocările refugiaților, în special ale femeilor și copiilor, și la impactul războiului asupra coeziunii sociale;
- să evidențieze realizările femeilor din sectorul de securitate pentru a inspira și a motiva mai multe femei să se implice în acest domeniu.
Principalele probleme pe care proiectul își propune să le abordeze pe baza crizei/conflictului actual:
- Dezinformarea privind rolul femeilor în procesele de securitate și pace și privind subiectele legate de refugiați;
- Informații insuficiente cu privire la aspectele cheie legate de Agenda Femeile, Pacea și Securitatea (FPS);
- Stereotipurile bazate pe gen;
- Războiul din Ucraina și impactul acestuia asupra securității umane și coeziunii sociale în Republica Moldova, inclusiv implicațiile asupra refugiaților.
Activități:
Activitatea generală 1: Notă analitică elaborată pentru a combate narațiunile false și dezinformarea care subminează rolul femeilor în procesele de pace și securitate.
Activitate generală 2: Activități de informare și conștientizare și inițiative de contracarare a stereotipurile privind Agenda FPS.
Activități specifice:
- Două expoziții în formatul a 2 mese rotunde pentru reprezentanți ai administrației publice locale, organizații ale societății civile, sectorul privat, băieți și fete din 3 localități ale Republicii Moldova în cadrul cărora se vor prezenta inclusiv produsele proiectului.
- Elaborarea, publicarea și distribuirea unei broșuri ce va include istoriile a 10 femei din cadrul structurilor de forță și povestea unei femei refugiate.
- O serie de postări pe rețelele sociale despre activitățile proiectului și materialele elaborate.
- Un eveniment în cadrul căruia vor fi prezentate toate produsele proiectului, inclusiv materialele elaborate de jurnaliști, pentru a fi premiate, cu participarea organizațiilor internaționale, instituțiile publice și a tinerilor profesioniști, atât femei, cât și bărbați.
Activitate generală 3: Consolidarea capacităților jurnaliștilor în ceea ce privește prezentarea eficientă a subiectelor legate de Agenda FPS, a narațiunilor sensibile la dimensiunea de gen și abordarea problemelor umanitare și de securitate cu care se confruntă refugiații, în special femeile și copiii.
Activități specifice:
- Organizarea Academiei de Securitate pentru Jurnaliști: Agenda Femeile, Pacea și Securitatea.
- Elaborarea materialelor jurnalistice cu referire la subiectul Agenda Femeile, Pacea și Securitatea.
Perioada proiectului:
Octombrie 2024 – Martie 2025
Proiectul este implementat de Platforma pentru Inițiative de Securitate și Apărare, cu susținerea UN Women Moldova, și finanțat de Fondul Femeilor pentru pace și asistență umanitară.