Izolarea Internațională a Federației Ruse – ce trebuie să facă Republica Moldova?
În ultimele zile s-au desfășurat o serie de evenimente de o importanță istorică, care au arătat lumii întregi, care pot fi consecințele unui comportament nesăbuit manifestat de Rusia prin dorința de a “fura” teritorii de la un stat independent, suveran și membru al ONU. În continuare Vă prezentăm o opinie despre rezultatele summit-ului G7, Adunării Generale a ONU, reuniunea grupului de contact pentru susținerea Ucrainei (Grupul Ramstein), Rezoluția Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) și Reuniunea Miniștrilor Apărării NATO.
- Adunarea Generală a ONU a adoptat miercuri 12 Octombrie 2022, o rezoluție prin care solicită țărilor membre ONU să nu recunoască anexarea ilegală de către Rusia a celor patru regiuni Ucrainene, Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson. De asemenea, a condamnat războiul început de Rusia în Ucraina. Au susținut rezoluția 143 de state, s-au abținut 35 iar 4 state au votat împotrivă. Statele care au votat împotrivă sunt Belarus, Coreea de Nord, Nicaragua, Rusia și Siria. Astfel, la momentul actual Rusia s-a pomenit practic complet izolată pe arena internațională.
- La reuniunea liderilor G7 (SUA, Marea Britanie, Franța, Germania, Italia, Canada și Japonia) desfășurată on-line la data de 11 octombrie 2022, liderii celor 7 țări au condamnat în cei mai duri termeni anexarea ilegală a teritoriilor Ucrainei și atacul nediscriminatoriu asupra civililor și elementelor de infrastructură critică cu rachete de croazieră. De asemenea, au declarat că îl vor trage la răspundere pe Președintele Putin și pe toți cei responsabili, și vor asigura reconstrucția Ucrainei, inclusiv prin explorarea căilor de a face acest lucru cu fonduri ce aparțin Rusiei. Au confirmat sprijinul Ucrainei pentru atâta timp cât va fi nevoie și oferă Ucrainei ajutor financiar, umanitar, militar, diplomatic și legal pentru ca Ucraina să-și mențină suveranitatea. La reuniune a fost invitat și Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care de facto i-a luat locul Președintelui Putin la summit, iar mai mulți analiști politici susțin că Zelenski a scris istorie prin prezența sa la acest summit.
- La reuniunea grupului de contact pentru Ucraina (Grupul Ramstein) desfășurat la cartierul general NATO la data de 12 octombrie 2022 membrii grupului Ramstein au condamnat Rusia pentru crimele de război comise. Totodată, a fost luată decizia de a continua sprijinul Ucrainei cu sisteme de apărare anti-aeriană, artilerie, sisteme de artilerie reactivă, tancuri, instruirea efectivului și o varietate de alt ajutor non-letal. Iar prioritatea numărul unu a devenit livrarea echipamentelor necesare pentru dezvoltarea rapidă a unui sistem integrat de apărare aeriană cu scopul de a proteja Ucraina de loviturile aeriene inclusiv cu rachete de croazieră.
- Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei la data de 13 octombrie 2022 a declarat Rusia, stat terorist și numește drept ilegală prezența Rusiei în Consiliul de Securitate al ONU. Rezoluția APCE a fost susținută de votul a 99 de membri, iar un membru s-a abținut.
- În cadrul Ministerialei NATO la 13 Septembrie, de către 14 state membre NATO a fost semnată scrisoarea de intenție pentru instituirea unui scut de apărare aeriană, European Sky Shield (ESSI). Scopul acestei acțiuni este constituirea unui sistem integrat de apărare anti-aerian și antirachetă pentru a acoperi golurile în apărarea aeriană a spațiului European.
Narativele utilizate la cele trei evenimente menționate mai sus reprezintă un moment de cotitură în atitudinea mondială față de acțiunile Rusiei. În mare parte, ele exprimă frustrarea și îngrijorarea comunității internaționale față de declarațiile și acțiunile Rusiei, în special după atacurile nediscriminatorii cu rachete de croazieră asupra civililor și asupra infrastructurii critice (obiective civile), care sunt catalogate crime de război. Iar răspunsul este modificarea arhitecturii de securitate regională (în special a Europei) cu efect global, destinată pentru a contracara acțiunile agresive ale Rusiei cu scopul de a menține ordinea mondială bazată pe reguli și a descuraja astfel de comportamente agresive pe viitor.
Ce trebuie să facă Republica Moldova imediat?