Membrele Platformei au parrticipat la Conferința anuală a Comitetului NATO privind Perspectiva Gender
Securitatea umană este un subiect de actualitate pe agenda organizațiilor de securitate. Mai mult, în contextul invaziei militare nejustificate a Federației Ruse în Ucraina, apare necesitatea de a corela măsurilor de asigurare a securității umane cu cele de implementare a Agendei Femeile, Pacea și Securitatea. În acest cadru, NATO și-a propus în noul său Concept Strategic, adoptat la Summit-ul de la Madrid (2022) să consolideze integrarea securității umane din perspectiva gender.
În perioada 3-5 octombrie 2022 s-a desfășurat Conferința anuală a Comitetului NATO privind Perspectiva Gender. La acest eveniment de nivel înalt a fost invitată să participe și Republica Moldova, fiind reprezentată de col. Alexandru ROMAN (Ministerul Apărării), dr. Natalia Albu (Academia Militară „Alexandru cel Bun”) și dna Elena Marzac (Platforma pentru Inițiative de Securitate și Apărare).
Subiectele discutate în cadrul Conferinței reflectă necesitatea de trecere de la teorie la practică în integrarea perspectivei de gen în politicile adoptate. Totodată, s-a constatat că conceptul „gender” este încă fragil și ușor de manipulat și tot mai des este utilizat în contextul unor amenințări cu caracter hibrid. În acest context, s-a constat că mesajele pe social media lucrează diferit în diferite țări, în special când este vorba de valorile tradiționale versus minoritățile sexuale sau problema crizei de refugiați, de aceea experiența fiecărei țări contează.
În cadrul atelierelor de lucru s-a discutat necesitatea de adoptare a documentelor relevante privind integrarea conceptelor „securitatea umană” și „perspectiva de gen” în operațiunile militare. Iar„ Agenda Femeile, Pacea și Securitatea” devine un instrument important de sensibilizare la nevoile umane din perspectiva necesităților diferite de securitate, căci riscurile și amenințările au diferite implicații asupra bărbaților și femeilor, băieților și fetelor. Suntem diferiți, avem valori diferite și capacități diferite de asigurare a securității, respectiv și abordările de asigurare a păcii trebuie să fie sensibile la aceste nevoi.