ISTORIE DE SUCCES. Agenda Femeile, Pacea și Securitatea – un concept ce mi-a schimbat felul în care înțeleg securitatea și rolul femeilor în ea
Participarea jurnalistului Mihai ISAC la proiectul „Promovarea Agendei Femeile, Pacea și Securitatea (FPS): combaterea dezinformării și stereotipurilor” a reprezentat un moment de cotitură în modul în care înțelege și abordează subiectele legate de securitate, pace și echitate.
„Prin interacțiunea cu experți și experte în securitate și egalitate de gen, am dobândit o înțelegere mai profundă a importanței Agendei FPS și a rolului esențial al femeilor în prevenirea conflictelor și gestionarea crizelor, cum a fost cea a refugiaților și refugiatelor, provocată de invazia rusă împotriva Ucrainei. Înainte de această experiență, întotdeauna am privit domeniul securității printr-o lentilă tradițională, fără a acorda suficientă atenție perspectivei feminine”, menționează protagonistul.
Discuțiile despre rolul femeilor în prevenirea violenței, despre impactul războiului asupra refugiatelor și despre contribuția lor în soluționarea crizelor, i-au oferit o nouă înțelegere asupra securității – una mai incluzivă, mai echitabilă și mai ancorată în realitatea socială.
Această schimbare nu a fost una teoretică. Mihai a început să integreze în mod activ perspectiva de gen în munca sa, să dea spațiu vocilor femeilor lidere din comunități, să reflecte complexitatea situației refugiaților și să abordeze temele de securitate cu mai multă empatie și responsabilitate.
Jurnalistul a recunoscut că această experiență i-a oferit nu doar informații noi, dar și o schimbare de mentalitate: o redescoperire a rolului său în societate ca actor al schimbării și promotor al unei culturi a securității mai conștiente de nevoile tuturor.
Implicarea sa în moderarea unui panel public și elaborarea unor materiale sensibile la dimensiunea de gen a fost o dovadă concretă a acestei transformări. Mai mult, și-a exprimat dorința de a continua să reflecte în mod profesionist și uman provocările femeilor din sectorul de securitate, precum și ale refugiatelor din Republica Moldova.
Istoria lui Mihai Isac este dovada vie că un program bine conceput poate schimba percepții, poate corecta filtrele prin care înțelegem lumea și poate transforma participanții și participantelor în promotori activi ai unei agende globale pentru pace și securitate.

„Această colaborare cu beneficiarii și beneficiarele proiectului reprezintă un pas esențial în direcția combaterii dezinformării și a stereotipurilor de gen, aducând în prim-plan femeile care contribuie la pace și securitate și stimulând o înțelegere mai profundă a provocărilor umanitare actuale, în special în contextul crizei refugiaților provocată de războiul din Ucraina”, a menționat Directoarea PISA, Elena MÂRZAC.
Proiectul „Promovarea Agendei Femeile, Pacea și Securitatea: combaterea dezinformării și stereotipurilor” a fost implementat de Platforma pentru Inițiative de Securitate și Apărare (PISA), cu susținerea UN Women Moldova și finanțat de Fondul Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară.
Scopul acestuia a fost creșterea gradului de conștientizare și înțelegere cu privire la necesitatea și importanța integrării perspectivei de gen în sectorul de securitate și apărare, promovând un mediu mai inclusiv și echitabil pentru fete și femei, inclusiv pentru fetele și femeile refugiate.