MUNICIPIUL BĂLȚI A FOST GAZDA MESEI ROTUNDE: „FEMEILE, PACEA ȘI SECURITATEA: CONSTRUIREA UNEI SOCIETĂȚI ECHITABILE ȘI INCLUZIVE ÎN REPUBLICA MOLDOVA”

Reprezentante/-ți ai/ale administrației publice locale, societății civile, mediului de afaceri, mass-media, mediului academic s-au întâlnit joi, 11 aprilie în cadrul unei Mesei Rotunde cu tematica: Femeile, Pacea și Securitatea: Construirea unei societăți echitabile și incluzive în Republica Moldova”. Evenimentul a avut drept scop combaterea dezinformării în bază de gen,  promovarea unei înțelegeri corectă a Agendei „Femeile, Pacea și Securitatea” (FPS) și facilitarea implicării comunității în construirea unei societăți incluzive și sigure. 

„Acest eveniment este un pas important în localizarea Agendei Femeile, Pacea și Securitatea, or cel de-al doilea Plan de implementare a Agendei pune accent anume pe rolul și implementarea Agendei  la nivel local. Mă bucur că astăzi ne aflăm aici, la Bălți pentru a discuta despre acest subiect și pentru a sensibiliza publicului larg și factorii de decizie cu privire la impactul pozitiv al participării femeilor în consolidarea păcii și securității, promovând astfel implementarea eficientă și sustenabilă a Agendei „Femeile, Pacea și Securitatea” în Republica Moldova”, a declarat ELENA MÂRZAC, Directoarea Platformei de Inițiative de Securitate și Apărare, în cadrul mesajului de deschidere a evenimentului. 

În cadrul discursului său de salut, dna ELENA COVALIUC, Șefă adjunctă, Cancelaria de Stat, Oficiul teritorial Bălți, a menționat despre puterea femeilor și posibilitatea de a fi oricine doresc. Noi femeile putem, noi vom reuși, pentru că noi suntem foarte bune profesioniste, noi suntem speciale pentru că reușim să îndeplinim zeci de roluri: mame, soții, bucătărese, lidere, managere etc.   la cel mai înalt nivel. Noi putem fi orice ne dorim, putem fi în același timp bucătărese bune acasă și președintă de țară la serviciu. Ceea ce trebuie să avem fiecare dintre noi este încrederea în forțele proprii”, a menționat aceasta.

Totodată, dna Covaliuc a ținut să reitereze despre progresul înregistrat de Republica Moldova și anume numărul mare de femei prezente în Parlamentul și Guvernul RM, inclusiv, progresul înregistrat de a avea o femeie în calitate de Președintă.

Despre egalitatea de gen și oportunități egale a vorbit DENIS VALAC, Coordonatorul proiectului WPHF, UN Women Moldova.Egalitate de gen reprezintă atât drepturi, dar și oportunități egale pentru femei și pentru bărbați.  Entitatea Naţiunilor Unite, -UN Women,  este anume agenția care a fost creată cu scopul de a promova egalitatea de gen şi abilitarea femeilor. Nu este o mișcare anti bărbați, nu este ceva conceput contra bărbaților,  scopul de bază este promovarea egalității de gena menționat acesta.

Dl Valac a prezentat câteva date statistice pentru care reflectă situaţia actuală şi ne ajută să înţelegem ce putem îmbunătăţi. La moment, cca 23 % din femei sunt implicate în sectorul de securitate a Republicii Moldova, iar Republica Moldova ocupă locul 53 din 177, ceea ce reprezintă un indicator destul de bun. Toate  ascensiunile pe care le-am reușit în promovarea Agendei Femeile, Pacea și Securitatea au fost posibile, evident cu acel advocacy pe care l-a făcut și continuă să facă îl facă UN Women, evident cu suportul societății civile, din care face parte și PISA, organizația care a făcut posibil evenimentul de astăzi. Totuși, în pofida faptului că avem reușit, cu părere de rău încă ne confruntăm cu acele stereotipuri, precum că locul femeilor nu este la masa de negocieri, locul femeilor nu este în sectorul de securitate etc. Această masă rotundă de astăzi este organizată inclusiv pentru a demonstra că acestei idei reprezintă doar niște stereotipuri, pentru că de fapt femeile reușesc în sectorul de securitate și apărare”, a reiterat dl Valac.

Evenimentul a continuat cu prezentarea Studiului: Percepția femeilor în sectorul de securitate și apărare, de către ELENA MÂRZAC, Expertă pe subiecte de securitate și StratCom. Studiul reprezintă o analiză a percepțiilor și atitudinilor privind rolul femeilor în procesele de pace și securitate din Republica Moldova, punând accent pe identificarea principalelor bariere și stereotipuri care împiedică integrarea lor completă în sectorul de securitate.

În cadrul prezentării Studiului, experta a vorbit despre valorificarea femeilor și importanța implicării acestora și combaterea stereotipurilor existente. Noi cunoaștem că în RM peste 50% sunt femei, ele sunt educate, instruite și ele pot contribui și în sectorul de securitate și apărare. Sectorul de securitate nu este responsabilitatea doar a MAI, MAp, SIS. Sunt un șir de alte instituții care prestează servicii de securitate. Femeile vin cu o abordare diferită asupra societății, ele văd problemele mult mai larg, nu pur militar. Iată de ce este necesar de a dezvolta aceste capacități, inclusiv la femei, pentru a se încadra în domenii de obicei masculinizate. Femeile sunt resursa strategică pentru pace și securitate”, a menționat experta. 

Urmare a prezentării principalelor constatări, dna Mârzac a prezentat și câteva recomandări cu care vine Studiului. Printre acestea au fost menționate: implementarea unui plan de comunicare strategică pentru creșterea conștientizării publice privind contribuția femeilor în domeniul păcii și securității, evidențiind beneficiile egalității de gen; introducerea programelor de mentorat și sprijin profesional pentru femeile din sectorul securității; adoptarea măsurilor care facilitează participarea activă a femeilor în sectorul de securitate, inclusiv prin programe care susțin echilibrul viață profesională-viață personală; implementarea Programului Național a RCSONU 1325 privind femeile, pacea și securitatea pentru anii 2023-2027, cu accent pe reprezentarea egală în negocierile de pace; formarea jurnaliștilor în relatarea sensibilă la gen şi conflict, pentru o reflectare corectă și echilibrată asupra problemelor legate de refugiați și azil. 

Totodată, dna ELENA MÂRZAC, a prezentat și un alt produs realizat în cadrul proiectului „Promovarea Agendei Femeile, Pacea și Securitatea: Combaterea dezinformării și stereotipurilor”, implementat de Platforma pentru Inițiative de Securitate și Apărare, cu susținerea UN Women Moldova  și finanțat de Fondul Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară, și anume 5 ilustrații ce prezintă 5 stereotipuri privind implicarea femeilor în procesele de pace și securitate realizate pentru demontarea stereotipurilor de gen. 

În cadrul acestor ilustrații sunt prezentate și combătute 5 stereotipuri cele mai des auzite legate de implicarea femeilor în sectorul de apărare și securitate. 

De exemplu, veți vedea ce stă la baza stereotipului: Femeile slăbesc cultura tradițională din instituțiile de securitate sau Femeile ar trebui să-și dedice timpul copiilor, nu carierei, iar bărbații sunt lideri înnăscuți, precum și alte stereotipuri care sunt niște bariere sociale în alegerea de către femei a domeniului de apărare și securitate. 

ANA NEGRU, Coordonatoare de proiect PISA a prezentat Broșura: Femei care inspiră: 10 istorii de succes, acolo unde sunt incluse istoriile a nouă doamne din sectorul de securitate și apărare și a unei persoane refugiate.  Istoriile acestor doamne vin să inspire fetele și femeile, să încurajeze și să promoveze ideea că femeile la fel pot și trebuie să fie parte din sectorul de securitate și apărare, a menționat dna Negru.  

Urmare a prezentării Broșurii două dintre protagonistele acestei broșuri care erau prezenta la activitate au discutat cu participanții și participantele: Liuba Suveica, fosta directoare adjunctă a Administrației Naționale a Penitenciarelor și fosta directoare a Penitenciarului nr. 10-Goian, dedicat condamnaților minori și Irina CHIOSA, una dintre primele femei din Moldova aflate în misiunea de menținere a păcii în Kosovo, KFOR-20. 

„Una din cauzele pentru care nu avem femei în funcții de conducere în cadrul Armatei Naționale poate fi faptul că abia din 2016 în cadrul Academiei Militare au fost admise la studii fete. Până atunci nu era posibil, iar pentru a accede la o funcție de conducere este necesar atât studii, cât și experiență în domeniul militar”, a menționat IRINA CHIOSA, în discursul său de prezentare a carierei în cadrul Armatei Naționale. 

Dna Chiosa a povestit atât despre provocările, cât și realizările în parcursul său profesional. Am avut și impedimente, ținând cont de stereotipurile existente în societate, dar prin multă muncă am demonstrat că tot ceea ce se spune sunt idei false și că femeile tot pot face o carieră de succes în domeniul militar”, a specificat militara. 

Totodată aceasta povestește că a durat mai mult de un an în care a trebuit să demonstreze colegilor băieți, că fetele tot pot și tot au capacități. Iar în ultimul an de studii ea și cele trei colege ale ei se bucurau de respect și admirația colegilor bărbați. 

LIUBA SUVEICA, fosta directoare adjunctă a Administrației Naționale a Penitenciarelor și fosta directoare a Penitenciarului nr. 10-Goian, dedicat condamnaților minori, cea de-a doua protagonistă a Broșurii: Femei care inspiră: 10 istorii de impact, a povestit istoria sa prin prisma a ceea ce înseamnă provocări, reușite și oportunități egale.   

În cadrul mesajul său, dna Liuba a menționat că își dorește să prezinte nu neapărat o istorie de succes, dar o istorie care să motiveze femeile și fetele să își urmeze visele, indiferent de provocările care vor apărea în cale. Dna Suveică a povestit că pe parcursul carierei sale a avut atât reușite, cât și obstacole, care au servit drept lecții de viață. În pofida faptului că a primit susținerea și aprecierea colegilor, aceasta menționează că de la începutul carierei s-a confruntat cu unele provocări, generate de stereotipuri, norme sociale etc. „Când am fost numită Directoare a penitenciarului 10 Goian, eram  unica femeie la acel moment directoare, unica femeie la ședințe cu directorii de penitenciare, șefii de direcții, eram femeie, eram și cea mai tânără și vă dați seama cum eram privită și abordată de colegii mei bărbați. Abordarea s-a schimbat atunci când la o ședință, am fost dată drept exemplu de implicare și realizare cu succes a sarcinilor. Aceasta este o dovadă că respectul se câștigă prin muncă și profesionalism”, a menționat protagonista.

ANA NEGRU a ținut să mulțumească celor 2 vorbitoare pentru istoriile sale, care au fost pentru a inspira femeile și fetele, bărbații și băieții să-și atingă scopurile, această broșură, dar și celelalte prezentate fiind de o importanță majoră. 

Evenimentul a fost încheiat cu prezentarea efectuată de RODICA PANȚA, dr. în științe politice, Coordonatoarea Programului Cercetare, Platforma pentru Inițiative de Securitate și Apărare, despre Rolul femeilor la nivel local în implementarea Agendei Femeile, Pacea și Securitatea.

În Republicii Moldova există planuri de implementare a Rezoluţiei 1325 a Consiliului de Securitate al ONU privind Femeile, Pacea și Securitatea, Primul Program a fost adoptat în 2018, iar acum avem al doilea Program ce este pentru anii 2023- 2027. Iar acest al doilea Plan pune accent pe rolul sau implementarea Agendei  la nivel local. Acest fapt explică de ce noi astăzi am venit la nordul țării, ieri am fost la Cahul și sperăm să mergem și în alte localități. Agenda nu va fi implementată sau realizată la maxim, dacă nu vor participa și autoritățile publice locale sau femeile, organizațiile societății civile la nivel local, a reiterat vorbitoarea. 

Totodată experta a menționat despre faptul că Agenda Femeile, Pacea și Securitatea este despre femei și bărbați, despre fete și băieți, și este necesară o conlucrare comună pentru a avea succes. „Eu compar implementarea Agendei cu un dans tradițional,  în care și femeile și bărbații participă, mișcarea fiecărui

a,  încrederea dintre ei și cei ce își doresc contribuie la un dans perfect, deci exact la fel este și cu Agenda Femeile Pacea și Securitatea. Fiecare își are propriul rol pe care îl poate juca pentru a crea o țară  mult mai democratică, mult mai incluzivă, o Moldovă în care să fie prevenite situațiile de conflict și să trăim în pace”, a menționat dna Panța.

Pe finalul evenimentului, ELENA MÂRZAC, Directoarea Platformei de Inițiative de Securitate și Apărare, a ținut să mulțumească participanților/-telor pentru interes, dnei Veronica GARBUZ, Dr. în științe economice, moderatoare evenimentului, și în mod special partenerilor UN Women Moldova pentru suport și susținere în promovarea Agendei Femeile, Pacea și Securitatea.