WORKSHOP: Rolul minorităților naționale în consolidarea coeziunii sociale în Republica Moldova

La 24 martie curent s-a desfășurat workshop-ul: Rolul minorităților naționale în consolidarea coeziunii sociale în Republica Moldova, avînd drept obiective: creșterea gradului de conștientizare a impactului dezinformării asupra comunităților minoritare; analiza vulnerabilităților specifice ale diferitelor grupuri etnice față de dezinformare; identificarea strategiilor de combatere a dezinformării, prin educație, cooperare interinstituțională și inițiative comunitare, precum și consolidarea coeziunii sociale prin dialog intercultural și schimb de bune practici între comunități. Evenimentul a reunit reprezentanți și reprezentante ai/a minorităților naționale și asociațiilor de ucraineni, bulgari, gagauzi, ruși și romi.

Dezinformarea reprezintă o amenințare majoră pentru stabilitatea și coeziunea socială a unei națiuni, având efecte semnificative asupra mai multor aspecte fundamentale ale societății. În primul rând, aceasta contribuie la adâncirea diviziunilor între grupurile etnice și politice, amplificând tensiunile existente și generând un mediu de neîncredere reciprocă. Într-un astfel de climat, coeziunea socială este subminată, iar polarizarea devine tot mai adâncă, ceea ce face mai dificilă colaborarea și înțelegerea între diferite sectoare ale societății.

Mai mult, dezinformarea afectează și percepțiile publicului asupra sectorului de apărare și securitate. Campaniile menite să răspândească informații false sau distorsionate pot submina autoritatea guvernului în domeniul securității naționale, erodând astfel încrederea cetățenilor în măsurile de protecție a securității. Într-un context geopolitic dinamic și adesea instabil, aceste efecte pot avea implicații grave asupra stabilității naționale, făcând mai vulnerabilă Republica Moldova la provocările externe și interne.

În acest context, organizarea acestui workshop dedicat minorităților naționale a permis identificarea principalelor provocări la adresa securității naționale din perspectiva minorităților naționale, a contribuit la creșterea gradului de conștientizare privind manipularea informațională și a facilita dialogul între comunități și autorități. Acest eveniment a oferit un cadru sigur pentru schimbul de experiențe și va promova soluții constructive pentru consolidarea coeziunii sociale.

Evenimentul a fost deschis oficial de către Elena Mârzac, Directoare Platforma pentru Inițiative de Securitate și Apărare; Daniela Vidaicu, Directoare Executivă. Fundația Soros Moldova; Veaceslav  Reabcinschi, Director Agenția Relații Interetnice și Ana Revenco, Directoare a Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării.

În prima parte a workshop-ului participanții și participantele, împreună cu facilitatorul, Victor Juc, Director al Institutului Cercetări Juridice, Politice și Sociologice (ICJPS) al USM, dr. hab. în științe politice,  au discutat despre securitatea națională și provocările actuale pentru comunitățile minoritare din Republica Moldova, inclusiv principalele prevederi ale Strategiei Securității Naționale (SSN) și importanța acestora pentru comunitățile minoritare; analiza principalelor amenințări la adresa securității, dar și despre riscuri, vulnerabilități și instituții responsabile de SSN.

Ulterior, ghidați de Ana Revenco, Directoare a Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării, participanții și participantele au vorbit despre rolul minorităților naționale în consolidarea coeziunii sociale.

În cadrul workshop-ului participanții și participantele au avut oportunitatea de a afla primii rezultatele Sondajului sociologic: percepții publice cu privire la securitate. Rezultatele sondajului relevă date valoaroase cu privire la mai multe subiecte ce vizează minoritățile naționale, printre care: percepția minoritățile naționale cu privire la direcția în care merge țara; principalele preocupări ale minorităților; nivelul de încredere în instituțiile statului; principalele teme de propagandă și impactul asupra minorităților naționale; sursele de informare ale minorităților etc.
Cu o analiză și interpretarea pe baza sondajului a venit ulterior, Vasile Catarji, Elena Marzac, Victor Juc. Sondajul urmează a fi lansat public în cel mai scurt timp.

A doua parte a evenimentului a fost dedicată, lucrului în grup, în scopul grupuri de identificării soluțiilor pentru consolidarea coeziunii sociale, avînd în calitate de facilitatori pe Mihail Sirkeli, jurnalist și director al publicației Nokta și  Mihai  Peicov, Director Executiv la Centrul de Iniţiative Civice pentru Minorităţile Naţionale. Echipele au discutat și oferit soluții la următoarele întrebări: cum creștem reziliența comunităților minoritare? cum pot fi îmbunătățite strategiile de comunicare ale instituțiilor statului? ce rol joacă educația media și alfabetizarea digitală în combaterea dezinformării? colaborarea dintre societatea civilă și stat pentru protecția minorităților împotriva propagandei. Ulterior, echipele au selectat câteva probleme și împreună în grup au identificat soluții și propus recomandări. Iar pe final, a fost adoptat  un document final de concluzii și propuneri pentru autorități și societatea civilă.

                                       

Workshop-ul a fost realizat în cadrul proiectului „Suport pentru asigurarea coeziunii sociale: evaluarea percepțiilor societății privind securitatea și monitorizarea dezinformării pe platformele social media”, implementat de Platforma pentru Inițiative de Securitate și Apărare (PISA) cu sprijinul financiar al Fundației Soros Moldova.