TABĂRA DE TOAMNĂ „CONSOLIDAREA COMUNICĂRII STRATEGICE PENTRU PROMOVAREA AGENDEI FEMEILE, PACEA ȘI SECURITATEA”

TABĂRA DE TOAMNĂ „CONSOLIDAREA COMUNICĂRII STRATEGICE PENTRU PROMOVAREA AGENDEI FEMEILE, PACEA ȘI SECURITATEA”

În perioada 18 – 20 septembrie 2024 s-a desfășurat tabăra de toamnă „Consolidarea Comunicării Strategice pentru Promovarea Agendei Femeile, Pacea și Securitatea”.

Scopul taberei a fost de a consolida gradul de înțelegere și capacitățile de comunicare strategică a participanților/-telor, a modalităților prin care aceasta trebuie să fie aplicată eficient pentru a promova Agenda Femeile, Pacea și Securitatea (FPS) și a implementa Programul național de implementare a Rezoluției 1325 a Consiliului de Securitate al ONU privind femeile, pacea și securitatea pentru anii 2023-2027, evidențiind importanța comunicării strategice în acest domeniu.

Sesiunea de lansare a fost deschisă de Elena Mârzac, Directoarea Platformei pentru Inițiative de Securitate și Apărare și expertă pe subiecte de securitate și StratCom, Alina Rogojină, Coordonatoarea Secretariatului NAP 1325, Ministerul Afacerilor Interne și Svetlana Andrieș, Reprezentantă adjunctă de țară, UN Women Moldova.

În cadrul discursului, dna Mârzac a salutat prezența participanților/-telor, a prezentat obiectivele taberei și a reiterat importanța unor asemenea activități pentru implementarea cu succes a Planului de comunicare strategică privind promovarea politicilor Agendei Femeile, Pacea și Securitatea.

Printre obiectivele enunțate, menționăm:  dobândirea cunoștințelor teoretice și abilităților practice în domeniul comunicării strategice; îmbunătățirea competențelor de analiză a contextului și a mediului public necesare identificării problemelor și impedimentelor din sistem și identificarea soluțiilor pentru depășirea acestora; dezvoltarea abilităților de formulare a obiectivelor SMART, a comunicării strategice, de identificare/elaborare a narațiunilor, tematicilor relevante și crearea mesajelor cheie; consolidarea  modalităților de analiză a nevoilor publicului țintă, de identificare a canalelor și metodelor de comunicare adecvate, precum și planificarea  acțiunilor necesare; dar și dezvoltarea abilităților/competențelor de stabilire a rezultatelor așteptate, de definire a indicatorilor calitativi și cantitativi, monitorizare a performanței și evaluarea impactului comunicării strategice.

Alina Rogojină, Coordonatoarea Secretariatului NAP 1325, Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova a ținut să menționeze despre necesitatea înțelegerii esenței și rolului Agendei Femeile, Pacea și Securitatea și informarea corectă despre misiunea acestui document strategic, dar și despre necesitatea coordonării activităților pe acest subiect pentru a da o plus valoare rezultatelor. „Agenda Femeile, Pacea și Securitatea poate fi conturată într-o altă dimensiune datorită societății civile și ne bucurăm că există asemenea evenimente, care fac ca să înțelegem mai bine esența Agendei și a Programului național, deoarece există foarte multe viziuni distorsionate. Agenda Femeile, Pacea și Securitatea este atât pentru femei, cât și bărbați, doar că vine să susțină femeile în a fi lidere, mediatoare, negociatoare, întrucât femeile pot face lucruri pe care le fac și bărbații”.

Svetlana Andrieș, reprezentanta adjunctă de țară UN Women Moldova, partener al evenimentul care a găzduit desfășurarea taberei de toamnă, a menționat despre importanța evenimentelor similare, dar și a reiterat cele mai importante evenimente care urmează să se desfășoare la nivel național și internațional cu privire la Agenda FPS și Program. „Ne bucuram să fim partenerii acestui eveniment și că împreună avem angajamentul de a promova agenda FPS, de a comunica și informa”.

Principalele subiecte abordate în prima zi, au fost:

  • Importanța Comunicării Strategice în implementarea Programului național de implementare a Rezoluției Consiliului de Securitate al ONU 1325 privind Femeile, Pacea și Securitatea pentru ani 2023-2027.
  • Planul de comunicare strategică. Structură și elemente componente.
  • Prezentarea Radiografiei: Diagnosticarea mediului informațional.
  • Promovarea și înțelegerea comunicării strategice: probleme sistemice și impedimente.

Participanții/-tele au fost ghidați și instruiți/-te de către: Elena Mârzac, Expertă pe subiecte de securitate și StratCom; Iuliana Bordeianu, Expertă în domeniul comunicării și Cristina Lesnic, Expertă pe subiectul Femeile, Pacea și Securitatea.

                                           

Ziua a doua a fost dedicată obiectivelor SMART de comunicare și publicul țintă și a început cu o sesiune despre stabilirea obiectivelor SMART de Comunicare, unde participanții/-tele au învățat cum corect stabilim obiectivele SMART adaptate specificului instituțiilor pe care le reprezintă, dar și care este diferența dintre obiectivele strategice și obiectivele operaționale. Ulterior participanții/-tele au lucrat într-un exercițiu practic în care au elaborat obiective de comunicare strategică, în baza problemelor identificate în ziua 1.

O altă sesiune din ziua doi a fost identificarea publicului țintă și a acțiunilor necesare, care la fel a fost combinată cu un exercițiu practic, în care  participanții/-tele au elaborat un tabel pe grupuri țintă, canale și acțiuni necesare.

Ultima zi din cadrul taberei a fost dedicată discuțiilor despre tematici, narațiuni, mesaje și canale de comunicare, dar și procesului de monitorizare și comunicare în cadrul comunicării strategice.

Alături de formatoarele: Iuliana Bordeianu, Expertă în domeniul comunicării, Elena Mârzac, Expertă pe subiecte de securitate și StratCom și Olesea Simion, specialistă în comunicare, UN Women participanții/-tele au învățat cum să aleagă corect tematicile, narațiunile, mesajele, dar și  canalele de comunicare, iar ulterior au aplicat cunoștințele în practică în cadrul unui exercițiu ce a avut drept rezultat elaborarea  narațiunilor  și mesajelor în dependență de problema, obiectivele și acțiunile selectate în zilele precedente.

Iar pe final, Sanda Sandu, Expertă în securitate și Olesea Simion, specialistă în comunicare, UN Women le-au vorbit participanților/-telor despre rezultate, indicatori, monitorizarea și evaluarea în cadrul comunicării strategice. În continuare a urmat un exercițiu practic: Elaborarea indicatorilor cantitativi și calitativi pentru a monitoriza și evalua procesul de comunicare strategică.

__________________

Tabăra de toamnă a fost realizată în cadrul proiectului „Promovarea Agendei Femeile, Pacea și Securitatea prin Comunicare strategică și Monitorizare”, implementat de Platforma pentru Inițiative de Securitate și Apărare și finanțat prin intermediul unui grant al Institute for War & Peace Reporting (IWPR), cu suportul Biroului pentru Afaceri Externe, Commonwealth și Dezvoltare al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (FCDO).

Activitatea a fost organizată în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova și UN Women Moldova.