VIZITĂ DE STUDIU A DELEGAȚIEI DE EXPERȚI EUROPENI ȘI AMERICANI, GĂZDUITĂ DE PISA
În perioada 30 septembrie – 3 octombrie curent, Fondul German Marshall (GMF), Black Sea Trust for Regional Cooperation împreună cu Consiliul European (pentru Relații Internaționale ECFR) și Plataforma pentru Inițiative de Securitate și Apărare, au găzdui o delegație de experți din UE și SUA în cadrul unei vizite de studiu la Chișinău.
Scopul vizitei de studiu fiind o mai bună înțelegere a evoluțiilor politice din Moldova și de a dezvolta o rețea internațională de experți care să monitorizeze aceste evoluții și să contribuie la procesul de reformă. De asemenea, vizita a promovat dialogul și cooperarea între actorii europeni și transatlantici. Pe parcursul a patru zile, experții și expertele au avut mai multe întrevederi cu demnitari de stat, lideri politici, experți, jurnaliști, reprezentanți ai administrației publice locale, membri ai societății civile, precum și reprezentanți ai misiunilor diplomatice acreditate în Republica Moldova.
Vizita experților a început cu o întrevedere cu președinta Republicii Moldova, Maia SANDU, urmată de discuții cu diferiți lideri politici, experți naționali, jurnaliști și ambasadori acreditați în Republica Moldova.
În cadrul vizitei, echipa de experți a fost și în una din regiunile Republicii Moldova și anume Comrat, UTAG. În cadrul vizitei, colegii din SUA și UE au avut mai multe întrevederi cu jurnaliștii din regiune (portalurile TUK.MD, NTS, laf.md, Notka.md), administrația publică locală (conducerea municipiului Comrat) și reprezentanți ai societății civile (Asociația Obștească Alternativă pentru Găgăuzia). Discuțiile s-au axat pe situația social – politică, reușitele și provocările cu care se confruntă regiunea.
Activitatea executivului, legislativului, politica externă, dezinformarea, comunicarea strategică, securitatea, reglementarea conflictului trananistrean, administrarea municipală, precum și alte tematicile actuale au fost discutate în cadrul celei de-a treia zi a vizitei de studiu a delegației de experți din UE și SUA în Republica Moldova, cu reprezentanții instituțiilor de resort.
Despre cum a fost această vizită de studiu pentru participanții și participante, vedem din opinia acestora:
„În cadrul acestei vizite, am învățat atât de multe despre Moldova și regiune, pe care cu siguranță le voi aduce acasă la Londra și voi contribui la atragerea atenției asupra acestei țări. Mulțumesc tuturor pentru o săptămână minunată și mi-a făcut plăcere să vă cunosc”, ne spune A.W.
„Mă întorc în Franța cu un bagaj plin de informații pe care abia aștept să le împărtășesc pentru a crește gradul de conștientizare și de interes față de Republica Moldova”, a reiterat L.K.
„Mulțumim mult întregii echipe pentru organizarea cu brio a vizitei. În această săptămînă am făcut cunoștință cu situația social-politică din Republica Moldova și perspectiva de dezvoltare. Mă bucur că am reușit să fac cunoștință cu experți din alte state și am creat o rețea de experți”, menționează K. S.
___________
Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului ”Suport pentru asigurarea coeziunii sociale: evaluarea percepțiilor societății privind securitatea și monitorizarea dezinformării pe platformele social media”, implementat de Platforma pentru Inițiative de Securitate și Apărare cu suportul financiar al Fundației Soros Moldova.