ȘEDINȚA GRUPULUI DE INIȚIATIVĂ „FEMEILE, PACEA ȘI SECURITATEA”

La 4 octombrie curent, s-a desfășurat o ședință a Grupului de Inițiativă „Femeile, Pacea și Securitatea”.  Evenimentul a reunit reprezentanți și reprezentante ai instituțiilor de stat responsabile de Programului național de implementare a Rezoluției 1325 a Consiliului de Securitate al ONU (PNA), ai societății civile (atât din Chișinău cât și Ungheni și Căușeni) și mediul academic. Subiectele discutate în cadrul ședinței au vizat:

  • identificarea mecanismelor de colaborare, prin crearea unui cadru formal de dialog între societatea civilă, mediul academic și instituțiile statului care sunt implicare în procesul de implementare a PNA-lui și promovare a Agendei Femeia, Pacea și Securitatea;
  • accelerarea și eficientizarea implementării PNA-lui;
  • creșterea vizibilității inițiativelor în domeniul FPS și a implicării femeilor în procesele de pace și securitate, asigurarea sinergiei de interacțiune în egală măsură a tuturor actorilor la nivel central și local, societatea civilă, tineret, parteneri, donatori, alții/altele.

Elena Mârzac, Directoarea Platformei pentru Inițiative de Securitate și Apărare a explicat necesitatea creării acestui Grup, menționând că implementarea Agendei Femeile, Pacea și Securitatea la nivel național nu este doar o necesitate, dar și un indicator de bună guvernare a sectorului de securitate, iar societatea civilă joacă un rol decisiv în cadrul acestui proces.

Totodată, doamna Mârzac a menționat că acest Grup își propune să faciliteze colectarea datelor, să contribuie la creșterea vizibilității Agendei Femeile, Pacea și Securitatea și să identifice acțiunile din PNA în care societatea civilă se poate implica și nu doar monitoriza implementarea PNA.

Crearea Grupului de Inițiativă „Femeile, Pacea și Securitatea” a fost salutată de Petru Țurcan, șef al Biroului DCAF de la Chișinău, considerând-o una utilă și necesară, ceea ce a determinat Centrul de la Geneva pentru Guvernarea Sectorului de Securitate DCAF să susțină această inițiativă, care s-a contuar în forma unui proiect cu titlul „Crearea Grupului de Inițiativă Femeile, Pacea și Securitatea”, implementat de Platforma pentru Inițiative de Securitate și Apărare (PISA) în cadrul proiectului „Consolidarea guvernării sectorului de securitate în Moldova”, finanțat de Suedia.

Prezentă la eveniment, Alina Rogojină, Coordonatoarea Secretariatului celui de-al doilea Program de implementare a Agendei Femeile, Pacea și Securitatea din cadrul Ministerului Afacerilor Interne a făcut o trecere în revistă a principalelor realizări din cadrul PNA, începând cu anul 2023. „Extinderea colaborării între instituțiile de stat și organizațiile non-guvernamentale ar putea asigura o implementare eficientă a Programului, fiindcă societatea civilă ar putea completa diverse acțiuni din Program, care la moment nu sunt acoperite. Comunicarea privind Agenda Femeile, Pacea și Securitatea, dar și raportarea după realizarea diverselor acțiuni reprezintă obiective comune pentru societatea civilă și instituții, dar și factori importanți în fortificarea cooperării.” Printre prioritățile ce se regăsesc pe Agenda Ministerului Afacerilor Interne în cadrul acestui domeniu, doamna Rogojină a menționat: „atragerea asistenței externe, încheierea parteneriatelor dintre instituțiile naționale și societatea civilă pe Agenda 1325, sub forma de Memorandumuri, preluarea exemplului altor state cum ar fi Georgia sau Ucraina etc.”

Cristina Lesnic, cofondatoare a Institutului pentru Democrație și Dezvoltare, referindu-se la PNA, a menționat că acesta trebuie să contribuie la dezvoltarea societății și să creeze condiții favorabile pentru femeile implicate în procesul de decizie. Programul trebuie să demonstreze la final, transformări vizibile în condițiile de viață și oportunitățile pentru femei în procesele de decizie.

„Un aspect esențial în implementarea PNA pentru anii 2023-2027 este implicarea activă a autorităților publice locale. Deși Secretariatul MAI a realizat progrese semnificative, este important de menționat că nu acoperă suficient aceste autorități, ori dialogul cu autoritățile este important pentru a înțelege provocările locale și pentru a adapta politicile la nevoile comunităților. Crearea unor canale de comunicare directe poate îmbunătăți colaborarea și poate facilita implementarea inițiativelor care sprijină participarea femeilor. Succesul implementării NAP depinde de localizare (poate fi preluat exemplul Georgiei) dar și de integrarea conceptului de Nexus, care interconectează diverse dimensiuni ale securității și dezvoltării: Femeile, Pacea și Securitatea, asistența umanitară, securitatea cibernetică etc. De exemplu, participarea tinerilor poate fi stimulată prin programe care abordează nu doar problemele de gen, ci și amenințările hibride și schimbările climatice”.

Prezenți la eveniment, participanții au venit cu o serie de propuneri: includerea Ministerului Muncii și Protecției Sociale și crearea unei conexiuni între Minister și Cancelaria de Stat, includerea Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), setarea unor obiective clare și promovarea rezultatelor lor.

Este necesară localizarea PNA-lui, la moment Secretariatul NAP reușește să acopere doar 20% din comunicarea cu APL pe acest subiect, societatea civilă ar putea contribui și ajuta autoritățile prin acțiuni proactive. Pentru reușita acțiunilor în teritoriu este necesar de explicat autorităților publice locale ce este PNA-ul, ce documente pot fi elaborate, adoptate și implementate în beneficiul comunității, de creat formatori de opinii în teritoriu, de organizat vizite de studiu, de identificat resurse financiare etc.

Concluziile evenimentului:

  • Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și instituțiile prezente la eveniment au susținut ideea creării Grupului de Inițiativă „Femeile, Pacea și Securitatea”.
  • Toți actorii, fie că sunt instituții guvernamentale, organizații non-guvernamentale sau membri ai societății civile, pot aduce o contribuție valoroasă în cadrul acestui Grup.
  • Grupul va oferi sprijin instituțiilor în implementarea PNA prin identificarea modului în care societatea civilă va completa eforturile existente ale instituțiilor pentru a nu exista duplicări inutile, va colabora cu donatorii și organizațiile internaționale pentru a identifica resurse suplimentare și expertiză necesară pentru a aborda lacunele existente, va facilita colaborarea cu APL-le, analiza lacunele existente, va lucra pentru a identifica obstacolele care împiedică progresul și va propune strategii pentru a le depăși.
  • Pentru o mai mare eficiență, este necesar ca fiecare instituție să contribuie cu o listă clară de necesități. Acestea ar putea include: resurse financiare și umane, formare și dezvoltare, sprijin tehnic etc.

Activitatea a fost organizată în contextul proiectului „Crearea Grupului de Inițiativă Femeile, Pacea și Securitatea”, implementat de Platforma pentru Inițiative de Securitate și Apărare (PISA) și susținut de Centrul de la Geneva pentru Guvernarea Sectorului de Securitate (DCAF), în cadrul proiectului „Consolidarea guvernării sectorului de securitate în Moldova”, finanțat de Suedia.